Σοβαρά προβλήματα επισημαίνονται στον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με βοσκοτόπια υπό προθεσμία και γεωθερμικά πεδία που δεν αναγνωρίζονται, ενω προωθείται μεταλλευτική δραστηριότητα.
Όπως αναφαίρετε σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών :
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Β1 Σταδίου του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 135260/524 20-03-2015 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ι. Μωυσιάδη, έχει προγραμματιστεί για σήμερα την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, συνάντηση των φορέων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους επιβλέποντες μελετητές της μελέτης για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, «Αξιολόγηση, αναθεώρηση, εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας».
Από μια πρώτη ανάγνωση του Χωροταξικού σχεδιασμού και των χαρτών που αναρτήθηκε για διαβούλευση στον ιστότοπο του Υ.ΠΕ.Κ.Α. ο αναγνώστης, διακρίνει την θεμελίωση μιας αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης που ταυτίζεται με το υφιστάμενο μοντέλο παραγωγής (πρωτογενής τομέας, κτηνοτροφία, μεταποίηση, υπηρεσίες, τουρισμός κ.α), ενώ ταυτόχρονα, προωθείται η χαρτογράφηση περιοχών με ιδιαίτερο εξορυκτικό ενδιαφέρον και η στροφή στην ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων και μάλιστα να υπερισχύουν, έναντι άλλων αναπτυξιακών ενεργειών. Με άλλα λόγια, διαφαίνεται μακροπρόθεσμα, ανατροπή του υφιστάμενου παραγωγικού και αναπτυξιακού συστήματος, γεγονός που διαταράσσει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και την γένεση προβλημάτων που θα επακολουθήσουν.
Ειδικότερα για τον Δήμο Σιντικής, ανησυχίες προκαλεί ο σχεδιασμός χαρτών στους οποίους δεν αποτυπώνεται επακριβώς το υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωθερμικό πεδίο, ζώνες ανάπτυξης ιαματικού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλιείας, αιολικών πάρκων, αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης του Δήμου Σιντικής ως πύλη εξόδου και εισόδου της Ανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα, και αντί όλων αυτών, σκιαγραφούνται μεταλλευτικοί χώροι και μάλιστα με προτεραιότητα εκμετάλλευσης, έναντι του υφιστάμενου παραγωγικού συστήματος.
Θέτουμε εύλογα το ερώτημα, ο παραγκωνισμός του υφιστάμενου παραγωγικού συστήματος από τη μια και από την άλλη η ανάδειξη των μεταλλευτικών χώρων και η εκμετάλλευση αυτών που τίθεται ως προτεραιότητα, οφείλεται σε λανθασμένη αποτύπωση από πλευράς των μελετητών; πλημμελή έρευνα των ενδυνάμη αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής και παραλήψεις, έλλειψη στοιχείων τεκμηρίωσης, σκοπιμότητα, προκειμένου να προωθηθούν εξορυκτικές δραστηριότητες ή μήπως, κάτι άλλο που δεν αντιλαμβανόμαστε και αδυνατούμε να κατανοήσουμε ;
Η Δημοτική Αρχή έχει γνώση του θέματος, είναι ενημερωμένη. Ελπίζουμε με την συμμετοχή της στην διαβούλευση της Παρασκευής να αναδείξει την σοβαρότητα του ζητήματος και τις σοβαρότατες παραλείψεις και συνεπώς την ανάγκη αποτύπωσης και περιγραφής του παραγωγικού συστήματος που υφίσταται στον Δήμο Σιντικής, έτσι ώστε να καταγραφούν και προωθηθούν οι χωρικές αναπτυξιακές δραστηριότητες που διασφαλίζουν την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της Σιντικής, την διασφάλιση των συμφερόντων της τοπική κοινωνίας και χωρίς να ανατρέπεται κατά το δυνατόν η ισορροπία της αρμονικής συμβίωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ