Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΣΙ και αναδόχου για την τηλεμετρία στον Δήμο Σιντικής

Υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου η σύμβαση για το έργο “Τηλεμετρία-Αυτοματισμός-Εξοικονόμηση Ενέργειας και Έλεγχος Διαρροών των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Σιντικής” ανάμεσα στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου και την εταιρεία Μεσόγειος A.E στο δημαρχιακό μέγαρο Σιδηροκάστρου παρουσία του Δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη, του πρόεδρος της ΔΕΥΑΣΙ Παύλου Κορονίδη, υπηρεσιακών παραγόντων της δημοτικής επιχείρησης και του πρόεδρου της εταιρείας Μεσόγειος Γεώργιου Αλέργα.

Πρόκειται, για ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Σιντικής, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, επιτρέποντας την συνεχή εποπτεία του από τους Τεχνικούς της ΔΕΥΑ μέσω Η/Υ, την μείωση του κόστους ΔΕΗ στις Γεωτρήσεις, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού με:

 

α. Εγκατάσταση Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (ΚΣΕ) που θα τοποθετηθεί σε κτήριο της ΔΕΥΑ στην Ροδόπολη και απ’ όπου θα εκτελείται ο τηλεέλεγχος και ο τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης.

 

β. Εγκατάσταση Περιφερειακών Σταθμών Ελέγχου (ΠΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε κτήρια της ΔΕΥΑ στο Σιδηρόκαστρο και Κερκίνη

 

γ. Εγκατάσταση Φορητών Σταθμών Ελέγχου (τύπου laptop & tablet)

 

δ. Εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (ΤΣΕ) που θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις του δικτύου ύδρευσης απ’ όπου θα παρέχεται τοπικός έλεγχος, και τηλεχειρισμός.

 

Περιλαμβάνονται συνολικά (70) εγκαταστάσεις κεφαλών δικτύου ήτοι (22) Γεωτρήσεις, (45) Δεξαμενές-Υδατόπυργοι, (2) προωθητικά αντλιοστάσια και (1) ταχυδιυλιστήριο από όπου επιλέχθηκαν 53 ΤΣΕ. Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα οι διαρροές νερού στον Δήμο και κατά συνέπεια να επιδιορθώνονται το ταχύτερο δυνατό με συνέπεια να υπάρχει εξοικονόμηση νερού. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ.

 

“Είμαστε χαρούμενοι με την εξέλιξη αυτή. Με το έργο αυτό μπαίνει η διαχείριση του πόσιμου ύδατος σε μια ένα εποχή σε ένα άλλο επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε μια καλύτερη διαχείριση του νερού. Θα μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο που εντοπίζεται το πρόβλημα και θα το επιδιορθώνουμε” τόνισε με δήλωσή του, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης.

 

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣΙ Παύλος Κορωνίδης υπογράμμισε ότι “πρόκειται, για μια σημαντική ημέρα για τον δήμο Σιντικής και τη ΔΕΥΑΣΙ. Είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον δήμο Σιντικής γιατί ουσιαστικά θα έχουμε τον έλεγχο των υδραγωγείων και γενικότερα την διαχείριση του δικτύου έτσι ώστε να δίνουμε άμεσες λύσεις εκεί που χρειάζεται. Βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών των δημοτών μας”

 

Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο περίπου από τώρα σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γεώργιος Αλέργας, ο οποίος αναφέρθηκε στο κύριο στόχο του όλου συστήματος. “Κύριος στόχος του συστήματος είναι η μείωση της κατανάλωσης μέσω του ελέγχου της πίεσης. Ο έλεγχος των διαρροών καθώς το 35% του νερού χάνεται από τα παλιά δίκτυα και μέτρηση της ποιότητας του νερού” κατέληξε ο κύριος Αλέργας.

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Μέσω του εγκεκριμένου έργου, η ΔΕΥΑΣΙ, επιδιώκει να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τους καταναλωτές με ριζική αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων που υφίσταται μέχρι στιγμής και αφορούν:

 

    Την εξασφάλιση των ποσοτήτων εκείνων του νερού που είναι ανά πάσα στιγμή ικανές να καλύπτουν ένα λογικό επίπεδο κατανάλωσης

    Την αδιάκοπη παροχή νερού, που ικανοποιεί τις προβλεπόμενες από τo νόμο προδιαγραφές ποιότητας, μέσα από ένα δίκτυο διανομής και υπό την απαραίτητη πίεση που επιτρέπει την τροφοδοσία και των υψηλότερων διαμερισμάτων στην περιοχή δραστηριότητας της ΔΕΥΑ.

    Την διασφάλιση του απαιτούμενου έλεγχου ποιότητας του παραγόμενου και καταναλωμένου νερού.

    Την εξυπηρέτηση των καταναλωτών με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο

 

Με την ανάπτυξη του συστήματος θα δημιουργηθούν αυτομάτως επιπρόσθετες θετικές επιδράσεις, που αφορούν στην δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΥΑ, αλλά και την εξασφάλιση όλων των παραπάνω με τον πλέον οικονομικό τρόπο και την ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών.

 

 

Συγκεντρωτικά αναμένονται οι παρακάτω ωφέλειες, σε σχέση με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΣΙ για το σύνολο των κατοίκων του, μετά την θέση σε λειτουργία του προτεινόμενου συστήματος τηλεμετρίας:

 

    Αντιμετώπιση του ψηλού δείκτη μη τιμολογούμενου νερού(60%)

    Συνεχής παρακολούθηση ροής και κατανάλωσης νερού σε όλες τις περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε όποιες περιοχές οι αγωγοί κινδυνεύουν από θραύση λόγω υψηλής πίεσης και διοχέτευσης νερού σε περιοχές που θα κινδυνεύουν από ανεπάρκεια

    Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού

    Μεγαλύτερη ταχύτητα αντιμετώπισης των προβλημάτων (διαρροών, θραύσεων) μέσω συνεχούς εποπτείας – Άμεση επέμβαση και αποκατάσταση

    Θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες που περιλαμβάνουν την προστασία του νερού ως φυσικού πόρου- εξοικονόμηση υδατικών πόρων, αφού αντλούνται μικρότερες ποσότητες νερού, και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με διαρκή έλεγχο των υδατικών αποθεμάτων

    Οι θετικές οικονομικές συνέπειες περιλαμβάνουν τη μείωση των δαπανών της ΔΕΥΑ, αφού με την εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στο δίκτυο, εξοικονομούν και όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτές (άντληση, μεταφορά, καθαρισμός, διανομή).

    Τη μείωση  των  δαπανών συντήρησης, προσωπικού, ενέργειας και μεταφορικών

    Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ του Φορέα ύδρευσης και των καταναλωτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας μείωσης των απωλειών στα δίκτυα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *