600 μετανάστες μεταφέρονται αύριο στην κλειστή δομή στο «Κλειδί» Σερρών- Κραυγή αγωνίας από τους αστυνομικούς

Σε υψηλούς τόνους η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, «κινείται» η επιστολή- καταγγελία προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, σχετικά με τη μεταφορά 600 μεταναστών αύριο Σάββατο, στην κλειστή δομή στην περιοχή Κλειδί Σερρών.

Η Ένωση Αστυνομικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μέριμνα για την εγκατάσταση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (υπολογιστές, εκτυπωτές, scanner, τηλεφωνικές συσκευές, αναλώσιμα κ.τ.λ.) στο counter που θα βρίσκεται στο Διοικητήριο της Δομής και το πλέον σημαντικό δεν υπάρχει μέριμνα για διάθεση υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, στους αστυνομικούς.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ο χώρος εγκατάστασης της δομής στερείται πιστοποιητικού πυρασφάλειας με μια και μόνο θύρα εισόδου-εξόδου ενώ στο χώρο θα βρίσκονται εγκατεστημένες σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους πλαστικές σκηνές με ότι αυτό συνεπάγεται αν εκδηλωθεί πυρκαγιά σε μια από αυτές και το πώς θα επιχειρηθεί η κατάσβεση της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων σημειώνει πως οι συνθήκες ασφυξίας για τους μετανάστες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε επιδίωξη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να διαμείνουν δέκα άτομα σε κάθε σκηνή.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων υπογραμμίζονται τα εξής:

Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι Κυβερνώντες θεωρούν ως αναλώσιμο υλικό του υπηρετούντες συναδέλφους μας στην Ελληνική Αστυνομία. Χθες, 19-03-2020 αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας επισκέφτηκε το χώρο όπου γίνονται οι
εργασίες δημιουργίας και λειτουργίας της κλειστής Δομής στο Κλειδί Σερρών, στην οποία οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει ακόμη ενώ με μια ξαφνική και βιαστική διαταγή αναμένεται αύριο 21 Μαρτίου 2020 ημέρα Σάββατο να μεταφέρουν στη δομή εξακόσιους (600) μετανάστες από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Από την αυτοψία του χώρου διαπιστώσαμε τα εξής:

1.) O χώρος είναι ο πλέον ακατάλληλος για τη λειτουργία αυτής της δομής καθώς είναι τοποθετημένη μέσα σε ρέμα, η διαμόρφωση και χωροταξία του χώρου είναι εντελώς ακατάλληλη καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους εκεί διαμένοντες, καθώς οι σκηνές είναι τοποθετημένες πολύ κοντά μεταξύ τους και δεν υπάρχει καθόλου χώρος προαυλισμού και ψυχαγωγίας. Επιπροσθέτως, οι πλαστικές σκηνές που τοποθετήθηκαν για τη διαμονή είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονόπτωση, βροχόπτωση κτλ) και το καλοκαίρι που έρχεται σε δύο μήνες περίπου θα δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες ζέστης στο εσωτερικό τους με ανύπαρκτη δυνατότητα σκίασης του χώρου η κλιματισμού των σκηνών διαμονής.

2.) Οι συνθήκες ασφυξίας για τους μετανάστες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε επιδίωξη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να διαμείνουν δέκα (10) άτομα σε κάθε σκηνή, ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητα τους είναι για πέντε (5) άτομα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των μεταναστών σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά λόγω των ελάχιστων σκηνών που υπάρχουν στο χώρο,

3.) Από την επιτόπια μετάβαση μας στο χώρο της Δομής διαπιστώσαμε ότι οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, νερό στη δομή δεν υπάρχει και γίνονται εργασίες για άντληση νερού από γεώτρηση, η περίφραξη της δομής είναι υποτυπώδης με μονό πλεκτό σύρμα και ελάχιστο τσιμέντο στο έδαφος που την καθιστά εύθραυστη και ευάλωτη σε περίπτωση μαζικής ενέργειας απόδρασης,

4.) Στο χώρο της δομής δεν υπάρχει ακόμη σύνδεση ρεύματος και η τροφοδοσία ενέργειας γίνεται με γεννήτρια και τηλεφωνική σύνδεση και κατ’ επέκταση INTERNET, γεγονός που καθιστά δυσχερή την εκτέλεση υπηρεσίας στο σημείο και επικοινωνίας των συναδέλφων που θα εκτελούν εκεί υπηρεσία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με την καταχώρηση και διαχείριση των μεταναστών,

5.) Δεν υπάρχει ουδεμία μέριμνα για την εγκατάσταση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (υπολογιστές, εκτυπωτές, scanner, τηλεφωνικές συσκευές, αναλώσιμα κ.τ.λ.) στο counter που θα βρίσκεται στο Διοικητήριο της Δομής και το πλέον σημαντικό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για διάθεση υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στους συναδέλφους που θα βρίσκονται αύριο στο σημείο κατά την άφιξη των μεταναστών,

6.) Ο χώρος εγκατάστασης της δομής στερείται πιστοποιητικού πυρασφάλειας με μια και μόνο θύρα εισόδου-εξόδου ενώ στο χώρο θα βρίσκονται εγκατεστημένες σε πολύ κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους πλαστικές σκηνές με ότι αυτό συνεπάγεται αν εκδηλωθεί πυρκαγιά σε μια από αυτές και το πώς θα επιχειρηθεί η κατάσβεση της.

7.) Στο χώρο δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες κ.τ.λ. και για τους μετανάστες αλλά και για τους συναδέλφους μας, γεγονός που την καθιστά μια υγειονομική βόμβα και για τους διαμένοντες αλλά και για τους συναδέλφους μας που θα εκτελούν υπηρεσία στο σημείο.

8.) Επιπροσθέτως, πρέπει αμέσως να εκδοθεί εγκύκλιος και εσωτερική διαταγή για το καθεστώς κράτησης των μεταναστών και τα επακόλουθα μιας απόδρασης, η οποία είναι πολύ πιθανή καθώς τα μέτρα φρούρησης και κράτησης τους με το μονό συρματόπλεγμα είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα,

9.) Τα υλικά στερέωσης και τοποθέτησης των σκηνών στο έδαφος (σίδερα μήκους τριάντα (30) εκατοστών περίπου) μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως όπλα σε βάρος των συναδέλφων μας σε μια πιθανή και ενδεχόμενη σύρραξη,

Πλέον των ανωτέρω, ενώ με το υπ’αριθμ. 61/2020 από 11-03-2020 έγγραφο μας τονίζουμε την αναγκαιότητα στελέχωσης της εν λόγω δομής με ικανό αστυνομικό προσωπικό τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) ατόμων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε διαταγές για αδαπάνως μετακίνηση Αστυνομικού Προσωπικού από όλες τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις πλην Γ.Α.Δ.Α. και έως τώρα έχουν εκδηλώσει επιθυμία μόνο τριάντα (30) συνάδελφοι.

Παρακαλούμε για την έκδοση άμεσης διαταγής ενίσχυσης για τη δομή στο Κλειδί Σερρών και στη Γ.Α.Δ.Α.. και σε άλλες Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις με δαπάνες Δημοσίου. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ανάγκες αστυνόμευσης, φύλαξης και περιφρούρησης δεν υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια Δομή μεταναστών, οφείλεται να τη στελεχώσετε με το αναγκαίο Αστυνομικό Προσωπικό καθώς επίσης να οριστεί Διοικητής της Δομής Ανώτερος Αξιωματικός, όπως στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Παρανεστίου Δράμας. Η Αστυνομική δύναμη των Σερρών δεν επαρκεί επ’ουδενί να σηκώσει το βάρος φύλαξης αυτής της δομής και αν αυτό επιχειρηθεί θα αποβεί σε βάρος της αστυνόμευσης του Νομού Σερρών.

Αποτελεί βέβαια απορίας άξιο ότι ο χώρος, ο τρόπος, η χωροθέτηση και η εσωτερική διαμόρφωση της Δομής έγινε έπειτα από πρόταση του Δήμου Σιντικής και αποκλειστικές ενέργειες του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς τη συμμετοχή και γνώμη της Αστυνομίας αναφορικά με το χώρο που θα δημιουργηθεί η δομή και της συνθήκες φύλαξης της.

Αναρωτιόμαστε: Είναι δυνατόν να μην ερωτάται η Αστυνομία που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αυτών των ανθρώπων που θα φυλάσσονται στη δομή αν τα μέτρα ασφάλειας, φρούρησης και διαμονής είναι τα ενδεικνυόμενα και κατάλληλα; Μήπως τη Δομή τη φυλάξουν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ή του Δήμου Σιντικής;
Ρητορικά τα ερωτήματα….

Διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά την προχειρότητα που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Αλλά ακόμη και τώρα, καλούμε Πολιτική και Φυσική Ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και διπλά στους συναδέλφους μας. ΕΝΙΣΧΥΣΑΤΕ τη Δ.Α. Σερρών με το αναγκαίο Αστυνομικό Προσωπικό για τη φύλαξη της Δομής. ΧΟΡΗΓΗΣΤΕ το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για τη διαφύλαξη και προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς αυτή η εγκατάσταση. ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και φρούρησης της Δομής. ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ στους συναδέλφους μας ότι, τουλάχιστον αυτή τη φορά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *