Σιντική : Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών στον Δήμο Σιντικής

Η απόφαση της δημοτικής αρχής για αναστολή των λαϊκών αγορών έρχεται να δώσει ισχυρό πλήγμα στους μικροπαραγωγούς αγρότες. Λαμβάνονται μέτρα από τον δήμο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αλλά παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί και το εισόδημα των ανθρώπων που εργάζονται στους χώρους αυτούς.

 Προκύπτει το εξής ερώτημα: τα μέτρα που λαμβάνουν οι άλλοι δήμοι της χώρας αλλά και του νομού Σερρών, γιατί δεν εφαρμόζονται και στο δήμο μας; Γιατί να μην πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές με τήρηση των κανόνων ασφαλείας, υγιεινής και απολύμανσης; Μήπως γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εκείνες υπηρεσίες που θα διασφαλίσουν αυτά τα μέτρα;  
 Όταν παίρνονται τέτοιες αποφάσεις, η δημοτική αρχή οφείλει να λαμβάνει και τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία και ασφάλεια των δημοτών αλλά και την εξασφάλιση των εισοδημάτων των μικροπαραγωγών. Πως θα διαθέσουν τα λαχανικά, τα φρούτα τους οι άνθρωποι αυτοί; Αποτελούν τον πρωτογενή τομέα ο οποίος χρειάζεται ειδική στήριξη. Πόσο μάλλον που ο νομός μας έχει μικροπαραγωγούς που με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια έχοντας αυξημένο κόστος παραγωγής, υπέρογκη φορολογία, ανταγωνισμό των μεγάλων πολυκαταστημάτων που αγοράζουν όσο όσο το εμπόρευμά τους.
Μην ξεχνάμε το πολύ χαμηλό κατάκεφαλήν εισόδημα, που έχει ο νομός μας, με χωριά που οι κάτοικοι τα φέρνουν βόλτα στερούμενοι ακόμα και τις βασικές διατροφικές ανάγκες τους. Στερούνται το φρούτο, τη σαλάτα, το ψάρι κλπ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους λόγω της πρόσληψης τροφών χαμηλής διατροφικής αξίας.  Ο έμπορος, το πολυκατάστημα όπου θα απευθυνθεί η λαϊκή οικογένεια, διαθέτουν τα παραπάνω προϊόντα σε πολύ πιο αυξημένες τιμές και δίχως να είναι φρέσκα, με αρκετά από αυτά να είναι εισαγόμενα από τρίτες χώρες.
Θα πρέπει να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι η συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι στην ευθύνη του Υπουργείου και δεν θα πρέπει να στηρίζεται στις ανεύθυνες αποφάσεις οποιασδήποτε Εκτελεστικής Επιτροπής.
Αντίθετα, θα μπορούσε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιηθεί η λειτουργεία των λαϊκών με ασφάλεια τόσο για τους παραγωγούς με τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, όσο και για τα λαϊκά νοικοκυριά που θα προσέρχονται στους χώρους αυτούς. Να διαθέσει όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.).
Τα όποια μέτρα παίρνει η δημοτική αρχή, χρειάζεται να συνδυαστούν και με επαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης και για τους δεκάδες μικροπαραγωγούς που ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες της επιδημίας και σε οικονομικό επίπεδο. Να στηριχθούν, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Για όλα τα παραπάνω, για τους μικρούς παραγωγούς των λαϊκών αγορών ζητάμε:
§          Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.
§          Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ. εις βάρος τους. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κ.λπ.
Απαιτούμε εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Σιντικής να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου για όλους και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.   Επειδή η αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας, απαιτούμε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος  στην ενίσχυση σε υλικοτεχνικό υλικό  και σε προσωπικό των δύο Κέντρων Υγείας της Σιντικής και του νοσοκομείου του Νομού μας.
Σιδηρόκαστρο, 20/3/2020

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *