Αφύλαχτη Διάβαση: «Η μάχη των οχυρών»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τη Μάχη του Ρούπελ, η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «Αφύλαχτη Διάβαση» υλοποιεί ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Σερρών το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 12 με 1 το μεσημέρι.

 

 

Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών που υπερασπίζονταν τα οχυρά της μεθορίου στο νομό Σερρών απέναντι στην πολεμική ναζιστική μηχανή και η εισβολή των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών και τα τεκμήρια του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

    Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Απριλίου 1941. Τα ξημερώματα άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός του Ρούπελ από το γερμανικό πυροβολικό και την αεροπορία. Μία ημέρα μετά θα πέσει το οχυρό Ιστίμπεη και θα αρχίσει η προέλαση των Ναζί στην κοιλάδα του Στρυμώνα. Το απόγευμα της 9ης Απριλίου τα γερμανικά τμήματα καταλαμβάνουν την πόλη των Σερρών και εγκαθιστούν το φρουραρχείο τους στην έπαυλη Μαρούλη. Έλληνες τραυματίες και στρατιώτες που οπισθοχωρούσαν και είχαν πλημμυρίσει την πόλη, συλλαμβάνονται από τους Ναζί και οδηγούνται σε ένα πρόχειρο στρατόπεδο.

 

Παρά τη μικρή της διάρκεια, η «Μάχη των Οχυρών» αποτελεί παράδειγμα θάρρους και αυτοθυσίας του Ελληνικού Στρατού. Η καθυστέρηση δε που προκλήθηκε ως προς τον χρόνο εκδήλωσης της επιχείρησης «Μπαρμπαροσα», αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για τις μετέπειτα εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά στο υπ΄ αριθμ. 170 απόρρητο έγγραφο των αρχείων της Νυρεμβέργης «Η επιβράδυνσις υπό της Ελλάδος της κατά της Ρωσίας επιθέσεως υπήρξεν ολεθρία δια τον αγώνα του Άξονος».

 

Έρευνα – παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης – Θωμάς Σίδερης

 

Αφήγηση: Δημήτρης Παπαγιάννης

 

Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8,  ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ: FM 89,6 και 101,5 MHz

 

Info

 

Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00

 

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

 

«Η μάχη των οχυρών»

 

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

 

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma

 

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

 

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *