Επανέρχεται στο θέμα της παραχώρησης της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Ν. Πετριτσίου, ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη

Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη (ΣΦΟΧΙ) επανέρχεται με έγγραφό του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΑΝΥΕΘΑ)κ.Δημήτριο Βίτσα ζητώντας τη στήριξή του στο θέμα της παραχώρησης της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Νέου Πετριτσίου με σκοπό τη δημιουργία ιστορικού πόλου ενδιαφέροντος.

 

Το ιστορικό του αιτήματος ξεκινά από τον Ιανουάριο του έτους 2016 όταν η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου έλαβε την απόφαση για αξιοποίηση της ΛΑΦΝΠ, η οποία βρίσκεται σε αχρησία εδώ και πολλά χρόνια και υπόκειται στη φθορά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου. Σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος Σιντικής κ.Φώτιος Δομουχτσίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες. Τον Απρίλιο του έτους 2016 κατατέθηκε το αίτημα προς την Στρατιωτική Αρχή, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ. Τον Απρίλιο του έτους 2017 παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις «ΙΣΤΙΜΠΕΗ 2017» ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ.Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ποικίλες δράσεις του Συνδέσμου και ιδιαίτερα από την πολυπληθή συμμετοχή νέων και νεανίδων σε δρώμενα που αφορούν στην ιστορική μνήμη. Όταν του τέθηκε το θέμα του αιτήματος παραχώρησης της ΛΑΦΝΠ επικρότησε το μεράκι και τη θέληση των μελών του ΣΦΟΧΙ να προσφέρουν στην ευρύτερη τοπική κοινωνία διαθέτοντας προσωπικό χρόνο και χρήματα στην προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας της Μάχης των Οχυρών. Ζήτησε από το ΔΣ του ΣΦΟΧΙ να επανέλθει με νέο έγγραφο απευθείας προς τη νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) και μάλιστα στο αίτημα να προβάλλεται η κατ’ εξαίρεση ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση χρήσης της ΛΑΦΝΠ, λόγω της πρωτοφανούς εθελοντικής προσφοράς και του εθνικού έργου που επιτελούν τα μέλη του ΣΦΟΧΙ (λόγια του κ.ΑΝΥΘΕΑ). Δυστυχώς ούτε αυτό το έγγραφο απαντήθηκε επίσημα.

 

 

Να σημειωθεί ότι η μελέτη για αξιοποίηση της ΛΑΦΝΠ συνδέεται ΑΜΕΣΑ με τον Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2015. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΣΦΟΧΙ με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών, ενώ το 2017 συμμετείχε ΚΑΙ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Περισσότεροι από 1500 μαθητές συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία της Μάχης των Οχυρών, εμπνεύστηκαν από την αυτοθυσία των υπερασπιστών τους και δημιούργησαν αριστουργήματα (ποιήματα, ταινίες μικρού μήκους, διηγήματα, ζωγραφιές, τρισδιάστατες κατασκευές κ.α.). Τα έργα των μαθητών εκτίθενται σε κάθε ευκαιρία (επετειακή εκδήλωση για τον ήρωα Δημήτριο Ίτσιο στα Άνω Πορόια, στο Ρούπελ, σε ομιλίες σε σχολεία κτλ).Κάθε Απρίλιο πραγματοποιείται τελετή βράβευσης των διακριθέντων έργων και ο νικητής του διαγωνισμού (μαζί με έναν γονέα και τον επιβλέποντα εκπαιδευτικό) λαμβάνει ως έπαθλο ένα 4ήμερο ταξίδι στη Γαλλία για να παρακολουθήσει τις επετειακές εκδηλώσεις για την απόβαση στη Νορμανδία. Το ταξίδι/έπαθλο στηρίζει οικονομικά το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

 

Μπορεί να ειπωθεί ότι για τους Σερραίους μαθητές η Μάχη των Οχυρών είναι γνωστή! Για τη νέα χρονιά ο ΣΦΟΧΙ ζήτησε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την τέλεση του εν λόγω μαθητικού διαγωνισμού (με τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος) ΚΑΙ στα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης. Η επέκταση του μαθητικού διαγωνισμού στους γειτονικούς Νομούς δημιουργεί την ανάγκη για δημιουργία ενός οργανωμένου Κέντρου Ιστορίας και Έρευνας, το οποίο θα επισκέπτονται τα σχολεία που συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό (και όχι μόνο), με σκοπό την προαγωγή της διαδικασίας του εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι μαθητές και άλλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη Μάχη των Οχυρών μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, αναβιωτικές δράσεις, βιντεοπροβολές, αφηγήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η στέγαση αυτού του Κέντρου στο κτίριο της παροπλισμένης ΛΑΦΝΠ αποτελεί την ιδανική λύση, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία, στο κέντρο του Νέου Πετριτσίου, που αποτελεί την πύλη για επίσκεψη στα οχυρά του Μπέλλες. Συν τοις άλλοις η αξιοποίηση της ΛΑΦΝΠ ως πόλος ιστορικού ενδιαφέροντος θα συμβάλει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.

 

Στόχος του ΣΦΟΧΙ είναι η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Μάχης των Οχυρών ως η πρώτη σοβαρή αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα (Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος) παγκοσμίως. Στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως το παράδειγμα της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι υπερασπιστές των οχυρών απέναντι στις (ως τότε) ανίκητες στρατιές της Γερμανίας δίνει στους νέους πρότυπα που συμβάλουν στην ενδυνάμωση της θέλησης. Ιστορικά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η τελευταία φορά που πολέμησαν ΟΛΟΙ οι Έλληνες ενωμένοι και νίκησαν (ηθικά). Αυτή η ιστορία αποτελεί φάρο για τη σύγχρονη Ελλάδα και οφείλουμε να την αναδείξουμε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *