Επιστολή προέδρου του Προμαχώνα: Τραγικές οι συνθήκες στη δομή μεταναστών

Επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα Σπύρος Λεωνίδας προς τους Βουλευτές του Νομού Σερρών, τον Δήμαρχο Σιντικής, τους Αρχηγούς των παρατάξεων Δήμου και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Σιντικής με θέμα την κλειστή δομή μεταναστών στη θέση Κλειδί και τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Προμαχώνα:

Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι

Η δημιουργία της κλειστής δομής μεταναστών στη θέση Κλειδί είναι γεγονός και δυστυχώς από τις πρώτες ώρες της λειτουργίας της τα προβλήματα είναι πολλά και παραμένουν ακόμη και σήμερα άλυτα.

Ο χώρος που επιλέχτηκε είναι από κάθε άποψη ακατάλληλος , όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο για τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο για την δυσκολία φύλαξης της δομής . Η δομή είναι κατασκευασμένη πάνω σε ένα χείμαρρο , λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Στρυμόνα, σε ένα σημείο ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας.

Στην περιοχή αυτή , ακόμη και τώρα, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, ο κίνδυνος από μια επικείμενη νεροποντή είναι μεγάλος , οι εγκαταστάσεις διαβίωσης είναι ελλιπείς , ο χώρος είναι ακατάλληλος και ο εξοπλισμός που έχει δοθεί στους μετανάστες δεν επαρκεί . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννάται ένα μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν στην δομή διαμένουν περίπου 50 παιδιά , βρέφη έως 12 ετών, έγκυες γυναίκες και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Οι σκηνές φιλοξενούν 5 έως 8 άτομα , τα κρεβάτια είναι ξύλινες παλέτες με ένα φύλλο φελιζόλ για στρώμα και κάθε άτομο έχει από έναν υπνόσακο και μια κουβέρτα. Ζεστό νερό υπάρχει μόνο τις μέρες που έχει ήλιο και φυσικά δεν επαρκεί για όλους . Ίσως για τους ενήλικες αυτά να είναι δευτερεύοντα αλλά όταν μιλάμε για παιδιά και ευπαθείς ομάδες, ζεστή σκηνή και ζεστό νερό δεν είναι πολυτέλειες.

Το γεγονός ότι η δομή είναι ημιτελής και ο εργολάβος έχει σταματήσει τις εργασίες , δυσχεραίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και αφορά την φύλαξη της δομής. Οι φράχτες δεν έχουν τοποθετηθεί και υπάρχουν σημεία με λάσπη στα οποία δεν μπορούν να κάνουν περιπολία ούτε πεζοί ούτε με περιπολικό. Επίσης η αστυνομική δύναμη για την φύλαξη της δομής είναι ανεπαρκής για μια τόσο μεγάλη έκταση. Να αναφέρω επίσης ότι την Κυριακή 29 Μαρτίου απέδρασαν από την δομή 5 άτομα με σκοπό να περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και διέσχισαν το χωριό του Προμαχώνα για να φτάσουν εκεί. Κατά τύχη τους είδε ένας κάτοικος του χωριού και ειδοποίησε την αστυνομία. Βέβαια συνελήφθησαν από την αστυνομία αλλά αυτό το περιστατικό επιβεβαίωσε τους φόβους μας . Οι κάτοικοι του χωριού , οι οποίοι ήδη αισθάνονται παραμελημένοι και παραγκωνισμένοι, τώρα νιώθουν ανασφάλεια και φόβο για την ζωή τους και για τις περιουσίες τους. Μετά από αυτό το περιστατικό, είχαμε ενημέρωση από τον διοικητή κύριο Τσιώτα, ο οποίος μας είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόλυτη ασφάλεια και φύλαξη με τις συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή η ανεπαρκής αστυνομική δύναμη και η μη ολοκλήρωση των εργασιών (φράχτες, μπάζα, λάσπες).

Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι η διαχείριση των σκουπιδιών γύρω από τον χώρο της δομής. Μια πεντακάθαρη περιοχή, δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα , είναι πλέον γεμάτη με σκουπίδια τα οποία σιγά σιγά με τον αέρα και την βροχή θα καταλήξουν μέσα στον ποταμό και θα φτάσουν μέχρι τον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα και παρέμβαση για το θέμα πριν επηρεαστεί το οικοσύστημα και από αυτή την κατάσταση .

Τέλος , η έλλειψη ενημέρωσης και οι ισχυρισμοί ότι κανείς δεν είναι αρμόδιος για την λειτουργία της δομής, είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί άμεση λύση. Κανείς δεν απαντά στα ερωτήματα μας που σχετίζονται με το μέλλον της δομής και το μέλλον των μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί. Οι πληροφορίες που ακούμε είναι διάχυτες , τίποτα συγκεκριμένο και τίποτα επίσημο. Ο προβληματισμός μας γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν έρχονται πληροφορίες στα αυτιά μας ότι πρόκειται να γίνει επέκταση της δομής και να μεταφερθούν και άλλοι μετανάστες σε αυτή όπως επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η δομή από κλειστού τύπου να μετατραπεί σε ανοιχτού τύπου. Αν συμβεί αυτό τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν, ο φόβος και η ανασφάλεια θα πολλαπλασιαστεί και όλα αυτά θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων μεταναστών.

Σας καλούμε να επισκεφθείτε την κλειστή δομή στην θέση Κλειδί για να δείτε από κοντά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω , να μιλήσετε με τους εκπροσώπους της αστυνομίας και του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες κάθε μέρα ώστε η δομή να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα και επιτέλους να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να βρείτε λύσεις για ένα ζήτημα για το οποίο στο κάτω κάτω συναινέσατε και υπογράψατε .

Το δικό μας πάγιο αίτημα συνεχίζει να είναι το ίδιο, οι θέσεις μας δεν αλλάζουν και συνεχίζουμε να απαιτούμε την κατάργηση κλειστών ή ανοιχτών δομών στην Ελλάδα, μια ατελέσφορη και αδιέξοδη πολιτική, να βρεθούν άλλες λύσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που να χτυπάνε στην ρίζα του προβλήματος και να σταματήσει πια να παίρνει όλο το βάρος στις πλάτες της η ελληνική κοινωνία με τα τόσα προβλήματα..

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των κατοίκων του Προμαχώνα

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προμαχώνα

Λεωνίδας Σπύρος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *