ΦΟΣΣ – Φυσιολατρικός ορειβατικός σύλλογος Σιδηροκάστρου

6-7 Αυγούστου 2022- Δήλωση ενδιαφέροντος για τη 2ήμερη εκδρομή στο Φαράγγι “Πάντα Βρέχει”,Ιερά Μονή Προυσσού, Μαύρη Σπηλιά, Καρπενήσι!

Τιμή συμμετοχής εκτιμάται 130ευρώ το άτομο(εξαρτάται από τον αριθμό συμμετεχόντων) και περιλαμβάνει μεταφορά με λεωφορείο,διαμονή  με  πρωινό, δείπνο με ζωντανή μουσική (εκτός ποτά),μεταφορά με τζιπ και ξενάγηση από έμπειρους οδηγούς στο φαράγγι πάντα βρέχει,μικρό σνακ(σάντουιτς χυμό και νερό δώρο της εταιρείας)και οδηγό πεζοπορίας του Σαββάτου.

Παρακαλούμε όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην διήμερη εξόρμηση που θα μας συναρπάσει η παρθένα και οργιώδη φύση της Ευρυτανίας να δηλώσει συμμετοχή στην Σαρίδου Ζωή (6938473402)έως και 3/7/22, ώστε αν μαζευτεί ο κατάλληλος αριθμός συμμετεχόντων να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση της. Αν η συμμετοχή είναι μικρή η εκδρομή δεν θα πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί αργότερα…

Φαράγγι Πάντα Βρέχει

Ένα γοητευτικό και συνάμα επιβλητικό φαράγγι στην Ευρυτανία, ένας ανέγγιχτος θησαυρός.

Ένα απόκρημνο φαράγγι μέσα από το οποίο ξεπηδούν μικροί καταρράκτες και κατά ένα μοναδικό τρόπο δημιουργούν την αίσθηση σε όποιον βρίσκεται εκεί ότι βρέχει συνέχεια.

Μαγεία δροσιάς!

Ιερά Μονή Προυσσού

Στην όμορφη και επιβλητική τοποθεσία που διαμορφώνεται στις άκρες των βουνών Καλιακούδα και Χελιδόνα, επάνω σε ένα βράχο με μαγευτική θέα και σε σημείο με στρατηγική σημασία, είναι κτισμένη η ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας ή Μονή Προυσού. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα όλης της Ρούμελης, καθώς η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας προσελκύει όλο τον χρόνο πλήθος πιστών.

Με τη θαυματουργή εικόνα, που θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά, σχετίζεται και η ίδρυση της μονής. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, στο πρώτο μισό του 9ου αιώνα, στα χρόνια του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, κάποιος νέος άρχοντας, για να σώσει την εικόνα επιχείρησε να την μεταφέρει από την Προύσα στην Ελλάδα. Η εικόνα, όμως, εξαφανίστηκε με περίεργο τρόπο και λίγα χρόνια αργότερα, οι βοσκοί της περιοχής την εντόπισαν σε μια σπηλιά στον Προυσσό, εκεί όπου φυλάσσεται και σήμερα, μέσα σε παρεκκλήσιο. Ο άρχοντας επιχείρησε επανειλημμένα να την πάρει πίσω, και έπειτα από την προτροπή μιας ουράνιας φωνής να εγκατασταθεί εκεί όπου βρισκόταν η εικόνα, εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εκάρη μοναχός με το όνομα Διονύσιος. Μαζί με έναν από τους υπηρέτες του, ο οποίος επίσης έγινε μοναχός με το όνομα Τιμόθεος, οργάνωσαν τη μοναστική κοινότητα στον Προυσσό.

Η Μαύρη Σπηλιά

Πρόκειται για έναν μυστικό τόπο όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της περιοχής σε δύσκολες ιστορικές εποχές, κατά την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Το μοναδικό απομεινάρι από τότε είναι ένας πέτρινος τοίχος που σχεδόν φράζει την είσοδό της σπηλιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *