Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Δομή στο Κλειδί

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την Μπούμπα Αλεξία γραμματέα της ΤΕ, την εκλεγμένη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σιντικής Ιωαννίδου Μαρία και τον Γκουγκρή Θόδωρα στέλεχος του ΚΚΕ,  πραγματοποίησε  σήμερα, Τετάρτη 23 Ιούνη, επίσκεψη στη Δομή προσφύγων που βρίσκεται στη θέση Κλειδί.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων 20 Ιούνη, η αντιπροσωπεία συζήτησε με τον Διοικητή της Δομής όπως και με εργαζομένους που βρισκόταν στο χώρο.  

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η δομή , κυριολεκτικά μέσα σε μια χαράδρα σε ορεινό όγκο της περιοχής, είναι από τη φύση του ακατάλληλο για στεγαστεί έστω και προσωρινά η Δομή (όπως διαβεβαίωναν βουλευτές, και δήμαρχοι) , η οποία δημιουργήθηκε ως προσωρινή για ένα μήνα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε «μόνιμη».  Η ζέστη το καλοκαίρι (όπως η σημερινή)  είναι τόσο υψηλή που δεν μπορεί να γίνει υποφερτή από κανέναν. Υπήρξε επίσης προβληματισμός γιατί επιλέχθηκε η θέση στο Κλειδί μιας που ανήκει  σε περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000».

Αντίστοιχα και τις υπόλοιπες εποχές , τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο έντονα που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες ζωής των προσφύγων.  Απορίας άξιο είναι πως ενώ η δομή λειτουργεί από τον Μάρτη του 2020, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η παράδοση του έργου (συνεχίζονται να γίνονται επεκτάσεις και παρεμβάσεις στο χώρο).

Τέθηκε επίσης το ζήτημα για την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων και των απορριμμάτων που συλλέγονται καθημερινά.

 Από τις συζητήσεις  ήρθε η εικόνα πως η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων θέλουν να φύγουν σε Ευρωπαϊκές χώρες, να συνενωθούν με τις οικογένειές τους, να μπορέσουν να εργαστούν για να βιοποριστούν με αξιοπρέπεια. Ένα μέρος των προσφύγων εργάζεται  εποχιακά ,σε αγροκτήματα που χρειάζονται εργατικό δυναμικό. Σχετικά με τα ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή τα οποία αποτελούν περίπου το 1/4 του συνόλου των προσφύγων , υπήρξε ενημέρωση πως από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει νηπιαγωγείο εντός της δομής ενώ τα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά θα παρακολουθήσουν μαθήματα στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Είναι μια θετική εξέλιξη  μιας που τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας τα παιδιά δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το κλιμάκιο επισήμανε τη θέση του Κόμματος για την τεράστια ευθύνη που έχει η ΕΕ, η οποία πρωταγωνιστεί σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ασία, Μ Ανατολή, κλπ. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι  Ελληνικές Κυβερνήσεις που διαχρονικά εφαρμόζουν αντιδραστικές συμφωνίες και κανονισμούς, συμμετέχουν στους επικίνδυνους σχεδιασμούς , σε αποστολές εκτός συνόρων, στην αύξηση της καταστολής και των απελάσεων των προσφύγων.

 

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διεκδικεί μέσα και έξω από τη Βουλή.

•           Υπερασπίζοντας το δικαίωμα  των προσφύγων να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, να αιτηθούν άσυλο ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που τους εγκλωβίζει την Ελλάδα

•           απαιτεί να κλείσουν τα HOT- SPOT, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

•           γρήγορες διαδικασίες ασύλου, σύμφωνες με τη Συμφωνία της Γενεύης.

•           πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  χορήγησης ασύλου.

•           Ουσιαστική προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα.

•           Να στηριχτεί από το κράτος, όχι τις ΜΚΟ, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, πρόσβασης στην εκπαίδευση.

•           Να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.

•           Ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

•           Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

23/6/2021

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *