«Μέρες Οχυρών 2018» στην Αθήνα

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν στην Αθήνα οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018», που συνδιοργανώνουν το σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» και η Κοιν.Σ.Επ. «Άγκιστρο Δράση», με την υποστήριξη του δήμου Σιντικής, των Πολεμικών Μουσείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.

 

Στόχος των εκδηλώσεων είναι, η ανάδειξη της ιστορίας της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941), καθώς και της προώθησης του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’ Π.Π. (historical reenactment) «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (12,13/5/2018) που διοργανώνουν δήμος Σιντικής και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο (10/3/2018) στο κεντρικό αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίτριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ιστορικοί και ερευνητές (Γιώργος Πολύχρους, Ηλίας Κοτρίδης, Κωνσταντίνος Λάγος, Κωνσταντίνος Κυρίμης) παρουσίασαν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες όχι μόνο για την κατασκευή των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά στα βόρεια σύνορα της χώρας –και της ιστορίας τους- αλλά παράλληλα και για τα Ναυτικά Οχυρά της Αττικής που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο (1936-1940).

Παράλληλα εκτέθηκαν για πρώτη φορά δημόσια, αντικείμενα Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941 που βρέθηκαν μετά από 75 χρόνια σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς στο όρος Άγκιστρο από την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση τα προηγούμενα χρόνια. Τα αντικείμενα συντηρήθηκαν και διασώθηκαν αφιλοκερδώς με πολύτιμη υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα, με ευθύνη και επιμέλεια του μουσειολόγου και μουσειογράφου Στέλιου Πλάκα και της τεχν. συντήρησης έργων ζωγραφικής Ζωής Γεωργιάδου. Η έκθεση «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, θα παραταθεί –μετά από μεγάλο ενδιαφέρον, έως και την Πέμπτη 15.03.2018 (Ώρες : 09:00-17:00).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, συγγενείς προσώπων που σχετίζονται με τα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», όπως η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, κυρία Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, ο κ.Αθανάσιος Παπακωνταντίνου, γιος του διοικητή της 14ης Μεραρχίας Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου που το 1941 είχε ευθύνη του τα οχυρά των Σερρών, καθώς και η κυρία Όλγα Ίτσιου, εγγονή του ήρωα λοχία του Π8 Δημήτριου Ίτσιου.

Εκ μέρους του Α/ΓΕΣ Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παραβρέθηκε διευθυντής ΓΕΣ/ΔΕΝΔΗΣ Τχης Αναστάσιος Γιαννόπουλος και ο υποδιευθυντής ΓΕ/ΔΕΝΔΗΣ Σχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε διοικητής του 10ου Σ.Π. στις Σέρρες.

Οι εκδηλώσεις «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2018» θα συνεχιστούν στις 31/3 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στις 18/4 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ τις Σέρρες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *