Σιδηρόκαστρο : Ημερίδα για τις Α΄ Βοήθειες

Μια από τις παθογένειες  που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, είναι πως η πλειοψηφία των πολιτών της είναι επιμηθείς, δεν προνοούν δηλαδή για θέματα υγείας, όπως της πρόληψης αλλά και σε δεύτερο επίπεδο, τρόπους αντιμετώπισής τους, παρέχοντας  Α’  βοήθειες σε κάποιον πάσχοντα.

 

     Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης όπου κι εκεί έντονα  είναι εμφανές  το κενό στα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτικών  όπου απουσιάζει το μάθημα παροχής  Α΄  Βοηθειών.

    Μάθημα που θα θωρακίσει με γνώσεις τους εκπαιδευτικούς, εχέγγυο για την πληρέστερη αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας  αλλά  και τραυματισμών  των μαθητών/τριών που συγχρωτίζονται στο χώρο του σχολείου  και  όχι  μόνο.

  Το κενό αυτό πολλές φορές  ευτυχώς καλύπτεται από ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, πραγματοποιώντας  σεμινάρια  γνώσης και  παροχής  Α’ Βοηθειών.

Όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου στο κλειστό γυμναστήριο Σιδηροκάστρου, με 

πρωτοβουλία

των διευθυντών των  σχολείων κ.κ. Σχοιναράκη (3ο Δημοτικό Σιδ/στρου), Γκένιου (1ο Δημοτικό Σιδ/στρου), Νέμτσα (Δημοτικό Χαρωπού).

Στην ημερίδα αυτή οι εκατό και πλέον μαθητές/τριες των ανωτέρων σχολείων καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους είχαν τη δυνατότητα κατ΄ αρχάς να μάθουν να εκτιμούν  το μέγεθος του ιατρικού προβλήματος ή τραύματος  και αν κρίνουν απαραίτητο να καλέσουν ασθενοφόρο ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές.

 Με βιωματικές ασκήσεις  πώς γίνεται η  Καρδιοαναπνευστική

Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
 

Τη σωτήρια για  πολλές περιπτώσεις ασθενών ή τραυματιών θέση ανάνηψης.

Τη μέθοδο αντιμετώπισης επιληπτικής κρίσης, πνιγμού από αντικείμενο, καθώς και αρκετών άλλων περιπτώσεων που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας μέχρι τη μεταφορά των πασχόντων σε νοσοκομείο.

Στο τέλος της ημερίδας όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στους πιστοποιημένους διασώστες για τις όποιες απορίες τους.

  

Επιβεβλημένη είναι η αναφορά για τους πιστοποιημένους διασώστες οι οποίοι  με σαφή και εναργή τρόπο παρουσίασαν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών.  Οι συγκεκριμένοι είναι όλοι εθελοντές και προσφέρουν τις γνώσεις τους σε σχολεία σε  όλη την επικράτεια. Νέοι άνθρωποι που η εσωτερική τους παρόρμηση για ανιδιοτελή  προσφορά  γίνεται   καθήκον. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι΄ αυτούς στην ιστοσελίδα http://www.kidssavelives.gr/.

   O ανθρωπιστικός οργανισμός Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, εκπαιδεύει μαθητές σχολικής ηλικίας άνω των 10 ετών και εκπαιδευτικούς στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, μέσα από ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και την συμβολή δεκάδων εθελοντών εκπαιδευτών. Το εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών KIDS SAVE LIVES έχει εγκρίνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων. Το KIDS SAVE LIVES προσφέρει πάντοτε τις υπηρεσίες του δωρεάν, μέσω των δεκάδων εθελοντών Εκπαιδευτών (πιστοποιημένων από διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, με στόχο το υψηλό επίπεδο των σεμιναρίων). Ο στόχος είναι η εξασφάλιση ενός μεγάλου δικτύου ενήλικων και ανήλικων εκπαιδευμένων διασωστών στην Χώρα μας και η παράλληλη διάδοση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε κάθε δημόσιο χώρο που ο Νόμος προτρέπει, με σκοπό την έγκαιρη ανάνηψη θυμάτων καρδιακής ανακοπής από τους πρώτους παρευρισκόμενους. Αυτό σύντομα θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεφύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση της Ευρώπης στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ανθρωπιστικός  αυτός οργανισμός θα πραγματοποιήσει παρόμοιο  σεμινάριο  στο Σιδηρόκαστρο μόνο για ενήλικες παρέχοντας μάλιστα στο τέλος στους συμμετέχοντες  και πιστοποιητικό  διασώστη.

Τέλος να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς που με τις δράσεις αυτές επιδιώκουν να κάνουν τα παιδιά ώριμα  και αυθύπαρκτα ώστε να μην  εξαρτώνται  μονίμως  απ’ αυτούς.

ΥΓ. κάτι σαν επιμύθιο. Καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *