Σιδηρόκαστρο : « Γιατρός με το στανιό»

Αφιερωμένη στον πρόσφατα εκλιπόντα Πέτρο Κιοσσέ είναι η θεατρική  παράσταση « Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Σιδηροκάστρου , την Κυριακή 25 Αυγούστου στο θερινό θεατράκι στις 9 το βράδυ.

 

Η σκηνοθεσία , τα σκηνικά τα κουστούμια και η μουσική είναι του Γιώργου Καρύδα,  βοηθός σκηνοθέτη : Αθηνά Μικρέλη, παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Γιώργος Ορφανόπουλος, Κλειώ Κυριακίδου, Φωτεινή Γλαύτσιου, Σταύρος Τσολακίδης, Βασίλης Αναστασιάδης, Αθηνά Μικρέλη, Γιάννης Χατζόπουλος, Σταύρος Τσολακίδης, Νικολέτα Κατσάνη.

Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη της Α.ΠΟ. ΔΡΑ.ΣΙ  του Δήμου Σιντικής,  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και τον  Σύλλογο Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

 

Ο Συγγραφέας

Ψευδώνυμο του Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν (1622-1673). Γάλλος δραματουργός και ηθοποιός, συγγραφέας μερικών από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεάτρου. Γεννήθηκε στο Παρίσι από πατέρα επιπλοποιό στην υπηρεσία της Αυλής. Προοριζόταν από την οικογένειά του να συνεχίσει το επάγγελμα του βασιλικού επιπλοποιού. Όμως ο Ζαν Μπατίστ αφού έλαβε καλή μόρφωση αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο θέατρο επί 30 χρόνια μέχρι το θάνατό του. Ανάμεσα στην κληρονομιά του, τα 33 έργα που έγραψε, περιλαμβάνονται: «Οι ψευτοσπουδαίες», «Σχολείο Γυναικών», «Δον Ζουάν», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης», «Πανουργίες του Σκαπίνου», «Φυλάργυρος» και «Κατά φαντασία ασθενής» μετά την τέταρτη παράσταση του οποίου, τη νύχτα, ο δραματουργός -πραγματικά ασθενής ο ίδιος- θα πεθάνει σε ηλικία 51 ετών το Φλεβάρη του 1673. Ο Ρισελιέ θα συμπτύξει το θίασό του με άλλους δυο, για να ιδρύσει το πρώτο ευρωπαϊκό «εθνικό θέατρο», την «Γαλλική κωμωδία», με το τιμητικό όνομα Οίκος του Μολιέρου. Η Μολιερική τέχνη έχει για μαθητές όλους τους κωμωδιογράφους της Ευρώπης, σημειώνει ο Αλέξης Σολωμός. Το έργο «Γιατρός με το στανιό», γράφτηκε και παίχτηκε στο Παρίσι το 1667 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Το έργο

Η Μαρτίνα, για να εκδικηθεί τον μπεκρή άντρα της, τον Σγαναρέλλο, επειδή την ξυλοφόρτωσε, πληροφορεί τους υπηρέτες του Γερόντιου, που ψάχνουν για γιατρό, πως ο Σγαναρέλλος είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου. Όμως ποτέ δεν παραδέχεται αυτή του την ιδιότητα, παρά μόνο αν φάει ένα γερό μπερτάκι. Οι υπηρέτες, ακολουθώντας τη “συνταγή” της Μαρτίνας, οδηγούν τον Σγαναρέλλο στο σπίτι του αφεντικού τους, του Γερόντιου, για να γιατρέψει την κόρη του, την Λουτσίντα, η οποία καμώνεται τη μουγκή, γιατί δεν θέλει να παντρευτεί τον Οράτιο που της προτείνει ο πατέρας της.

Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

΄΄ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ΄΄

Συγγραφέας : Ζ. Μπ.Μολιέρος

Μετάφραση: Δημ. Ι. Λάμψα

Σκηνοθεσία : Γιώργος Καρύδας

Σκηνικά– Κοστούμια: Γιώργος Καρύδας

Μουσική επένδυση : Γιώργος Καρύδας

Βοηθός σκηνοθέτη : Αθηνά Μικρέλη

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):

Σγαναρέλλος : Γιώργος Ορφανόπουλος

Μαρτίνα : Κλειώ Κυριακίδου

Κυρα-Ρομπέρτα : Φωτεινή Γλαύτσιου

Βαλέρης : Σταύρος Τσολακίδης

Λουκάς : Βασίλης Αναστασιάδης

Ζακελίνα : Αθηνά Μικρέλη

Γερόντιος : Γιάννης Χατζόπουλος

Λέανδρος : Σταύρος Τσολακίδης

Λουτσίντα : Νικολέτα Κατσάνη

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο φίλο και συνεργάτη μας Πέτρο.

Ευχαριστούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για την υποστήριξη σε κοστούμια και φροντιστηριακό υλικό και το Σύλλογο Καρναβαλιστών Σιδηροκάστρου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *