Σιδηρόκαστρο : Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης ” Γεώργιος Δουράτσος διοικητής Ρούπελ” στην παρέλαση για την 109η απελευθέρωση της πόλης

Το Πολεμικό μουσείο “ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ” με την Ομάδα του Ιστορικής Αναβίωσης “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΥΠΕΛ” τίμησε την παρέλασή της 109ης επετείου Απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου  με 40 αναβιωτές σε διάφορες  ιστορικές συμβολικές ενότητες:

Την παρέλαση ανοιξε  ο αναβιωτής Ουμπαιλής Δημήτρης που αναπαράστησε  τον έφιππο Ανθιπίλαρχο Ιωαννίδη ο οποίος μπήκε πρώτος και σήμανε την απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου στις 27 Ιουνίου το 1913 υψώνοντας  τη γαλανόλευκη στο κάστρο της πόλης.

Ακολούθησαν:

 δυο αναβιωτές με τις στολές και τα όπλα όπως ακριβώς μπήκε ο απελευθερωτικός Ελληνικός Στρατός το 1913.

Ο Γιώργος με τη χακί στολή του εύζωνος του 12-13 και το τυφέκιο Μάλιχερ Σνάουερ και δίπλα του ο Πρόδρομος ως τυφεκιοφόρος του Ελληνικού Στρατού , Βαλκανιομαχητής του 12-13 με τυφέκιο Γκρά.

Οι δυο αυτοί παρελαύνοντες  στρατιώτες αναπαράστησαν  τους τρεις Σιδηροκαστρινούς που ως νέοι από τη Μακεδονία περνούν με ενθουσιασμό τα σύνορα και σπεύδουν να συναντήσουν και να καταταγούν στον Ελληνικό Στρατό. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και τρία γνωστά ονόματα για τους παλιότερους Σιδηροκαστρινούς, ο Λεωνίδας Γκαλίδης, ο Νικόλαος Καλαϊτζής και ο Νέστωρ Βαργεμέζης, οι οποίοι και τιμήθηκαν με τα έξι μετάλλια των αντίστοιχων μαχών των δύο Βαλκανικών πολέμων.

Ο αναβιωτής  μας  Στράτος  με αυθεντική στολή αεροπόρου του 1940 που αναπαράστησε  τους δυο Σιδηροκαστρινούς ήρωες αεροπόρους. Τον Τσολακίδη Ματθαίο και τον Γεώργιο Μόκκα.

Δυο αναβιωτές εύζωνοι  ο Πασχάλης κι ο Άγγελοςμε τη στολή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και τον χαρακτηριστικό ευζωνικό βηματισμό.

Το τμήμα του Ελληνικού Στρατού του 1040-41 με επικεφαλής τον Καδρή Κώστα  που αναπαράστησε  τον ήρωα Διοικητή του Ρούπελ Γεώργιο Δουράτσο.

Όλη η ομάδα φέρει τα αυθεντικά όπλα που πολέμησαν στο Ρούπελ.

Το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής την Λυδία που αναπαράστησε και φέρει την αυθεντική στολή και τα παράσημα της ηρωίδας ερυθροσταυρίτισσας Γίγα Καλιόπης από τη Θεσσαλονίκη.

Το άγημα του Ιερού λόχου , του Ελληνικού Στρατού που οργανώθηκε το 1942 στη Μέση Ανατολή.

Επικεφαλής η Ελένη που αναπαράστησε την ηρωίδα Σόνια Στεφανίδου την πρώτη Ελληνιδα κομμάντο-αλεξιπτωτίστρια.

Και στο τέλος οι “Αρουραίοι της ερήμου”

Ένα τζιπ με αντιεροπορικά πολυβόλα και οδηγό τον αναβιωτή Τσαρτσίδη Σπύρο που αναπαράστησε  τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε , ιδρυτή του Ιερού Λόχου στη Μέση Ανατολή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *