Σιδηρόκαστρο : Κάτι που χρήζει αποκατάστασης

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ   ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  Θεωρώ πως είναι καιρός μετά  107 χρόνια από την σφαγή των Σιδηροκαστρινών  να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα αυτής της σφαγής και να μνημονεύονται όλοι όσοι εμφανίζονται σφαγιασθέντες εκείνη την εποχή καθώς επίσης και όσοι έχασαν την ζωή τους ή εξαφανίστηκαν κατά την ομηρία τους (Ντουρντουβάκια) στην Βουλγαρία. Αναρτώ μια από τις δύο επιστολές που έστειλα ηλεκτρονικά στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής. Η αριστερή στήλη του Πίνακα 1 εμφανίζει όλους όσοι αναφέρονται στις 3 λίστες οι οποίες δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους. Είναι νομίζω ευκαιρία για το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου τώρα που δεν υπάρχουν εκδηλώσεις να σκαλίσει τα αρχεία και να αποκαταστήσει την τάξη.

ΠΡΟΣ  Πρόεδρο Δ.Σ Σιντικής

κ Γεώργιε Τσίντσιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Δήμαρχο

κ Φώτη Δομουχτσίδη.

Κύριε πρόεδρε ονομάζομαι Τσαταλτζινός Γεώργιος, γέννημα θρέμμα μέχρι τα δεκαοκτώ μου του Βαροσίου και αν και διαμένω στην Ξάνθη, ενδιαφέρομαι για τα τεκταινόμενα, καθώς και την ιστορία και πρόοδο του Σιδηροκάστρου και γενικά του Δήμου Σιντικής.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Υπάρχουν  ιστορικές καταγεγραμμένες δυσαρμονίες που θεωρώ πως οι υπηρεσίες του Δήμου σας πρέπει να επιληφθούν ώστε να επιλυθούν.

Α) Την 27η Ιουνίου κάθε χρόνο, τιμώνται οι σφαγιασθέντες το 1913 από τους Βούλγαρους, καθώς και οι φονευθέντες στους υπόλοιπους έως και το 1944 (…..1974) αγώνες . Στο προσκλητήριο των σφαγιασθέντων, η λίστα που χρησιμοποιείται, περιέχει σειρά ονομάτων τα οποία, αφ’ ενός δεν φτάνουν τον αριθμό 104 ή 110 που αναφέρονται στα ιστορικά βιβλία της αείμνηστης Δημοσιογράφου Άννας Τολούδη «Σιδηρόκαστρο Ιστορία και Παραδόσεις και του κυρίου Σκαρλάτου Νικολάου Σ/χου ε.α. «Σιδηρόκαστρο ή Αιώνια Πόλη του Κάστρου» καθώς και στα πληροφοριακά στοιχεία του διαδικτύου. Τα στοιχεία που παραθέτει ο κ Σκαρλάτος,  προέρχονται όπως μου είπε ο ίδιος από τις αναφορές, που έγιναν την εποχή των γεγονότων και που υπάρχουν στα αρχεία του Δήμου σας. Πιστεύω πως και τα στοιχεία της αείμνηστης Τολούδη, είχαν την ίδια πηγή, αφού οι λίστες των δύο ιστορικών βιβλίων, έχουν μικρές διαφορές. Υπάρχουν όμως τεράστιες διαφορές μεταξύ των λιστών, των βιβλίων αυτών και της λίστας που χρησιμοποιείται κάθε 27η Ιουνίου και φυσικά των ονομάτων που αναγράφονται στο μνημείο. Στην λίστες επίσης των Ομήρων που πέθαναν στην Βουλγαρία το 1917-1918, εμφανίζονται διαφορές μεταξύ αυτής που χρησιμοποιείται κάθε 27η Ιουνίου και αυτών στα βιβλία των δύο ιστορικών. Επισυνάπτω πίνακα (Νο1) στον οποίο φαίνεται η δυσαρμονία των λιστών, ο αριθμός των σφαγιασθέντων, που δεν περιορίζεται ως φαίνεται στους 104 ή 110 καθώς και ο αριθμός των ομήρων όπως διαμορφώνεται.

Β) Στην λίστα των φονευθέντων το 1940-1941 περιέχονται ονόματα τα οποία δεν αναφέρονται στα στρατιωτικά αρχεία ως φονευθέντες στρατιώτες, ενώ δεν περιέχονται και ονόματα τα οποία αναφέρονται στα στρατιωτικά αρχεία. (Επισυνάπτω λίστα Νο 2 με τις διαφορές).

Αναμένω απάντησή σας αν έχετε λάβει το μαιλ αυτό και αν προτίθεστε να προβείτε σε διορθώσεις.

Μετά τιμής

Τσαταλτζινός Γεώργιος

gtsataltzinos@yahoo.gr Tel 6945153598.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *