Σιδηρόκαστρο. Μνήμες: Ο μεγάλος πλάτανος

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ. Πολύς ο λόγος για τον μεγάλο πλάτανο και πολλές οι υποθέσεις για την θέση του. Μια φωτογραφία που έλαβα πρόσφατα από τον φίλο Κώστα Χορόζη διευκρινίζει πως στο Σιδηρόκαστρο δεν υπήρχε ένας τεράστιος πλάτανος αλλά δύο και ήταν και “πολυκατοικίες πελαργών” Στην φωτο 1 φαίνεται ο πλάτανος και πίσω του διακρίνεται καθαρά το Ισσάρι. Δεξιά όπως φαίνεται και αριστερά του υπάρχουν δύο δρόμοι οι οποίοι καταλήγουν μπροστά σε πλακόστρωτο δρόμο με “αυλάκι” στην μέση (πρόκειται για την σημερινή Ελευθερίου Βενιζέλου). Στην φωτο 2 η κόκκινη γραμμή ακολουθεί τον δρόμο που υπήρχε παλιά και φαίνεται δίπλα και δεξιά της γραμμής και που αποτέλεσε την νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας. Στο βάθος της εικόνας φαίνεται “κυκλωμένος” ο Πλάτανος. Στην ίδια φωτο σε κίτρινο κύκλο είναι το παλιό Ηρώον ή το “DIAS” σήμερα. Μια σύγκριση αυτών των τριών στοιχείων δείχνει πως ο πλάτανος ο μεγάλος πρέπει να ήταν στο κάτω μέρος της πλατείας Ελευθερίας και μάλιστα απέναντι από του Αυγητίδη και πιο κοντά στην ΕΒΓΑ. Στην φωτο 3 φαίνεται η “πολυκατοικία πελαργών” και η θέση της ως προς το Ισσάρι και στο βάθος το σπίτι του Πλαταρίδη ή παλιό Νοσοκομείο. Η 4η φωτο φαίνεται πως έχει τραβηχθεί σχεδόν ακριβώς αντίθετα και φαίνεται η κλίση των τεράστιων κλαδιών και το ότι ξεκινούν από χαμηλά. Στην 5η φωτο μια κίτρινη ευθεία στον χάρτη μεταξύ των δύο σημείων Ηρώον και οικία Πλαταρίδη προσδιορίζει σχεδόν την ακριβή θέση του πλάτανου στην πλατεία. Στην 6η φωτο εμφανίζεται ο έτερος τεράστιος πλάτανος που φυσικά δεν μπορεί να έχει σχέση με αυτόν της πλατείας και ωσ προς την θέση του αλλά και την μορφή του. Η 7η φωτο ήταν στον τοίχο του γαλακτοζαχαροπλαστείου Συκοβαρίδη αλλά δεν αναφέρεται ποιού πλάτανου τμήμα ήταν Φαίνεται πως το 1938 τον έκοψαν.

Γιώργος Τσαταλτσινός

Νίκος Σκαρλάτος Ένας πλάτανος υπήρχε και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στο ύψος που τελειώνουν τα σπίτια του οικισμού κατά μήκος της Μαϊμούδας. Τον καταλάμβανε ο Κασαπίδης στην πανήγυρι της Αγίας Ζώνης, Εκεί που είναι τα σπίτια του οικισμού μέχρι τον Κωνσταντινίδη (Σιδηροκατασκευές) στάθμευαν οι ζωέμποροι με τα ζώα την περίοδο του πανηγυριού.
   
Νίκος Σκαρλάτος Εδώ είναι το σιδηρουργείο. Από εδώ και πάνω μέχρι το 2ο Δημοτικό κατά μήκος της Μαϊμούδας, πριν κτιστούν τα σπίτια απέναντι από την εστία στάθμευαν οι ζωέμποροι. Εκεί που τελειώνουν τα σπίτια στο 2ο Δημοτικό και αρχίζει ο δρόμος που κατεβαίνει στην αγο…Δείτε περισσότερα

ακης ντιγκμπασανης Αυτός ο πλάτανος ήταν μουσείο φυσικής ιστορίας, δεν κόβεις τέτοιο δένδρο

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *