Σωτήρης Αβράμης : Ο δήμος Σιντικής και το όραμα του

“ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”    Άρθρο μου στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ” Ψίθυροι της Σιντικής “

‘Όραμα  συνήθως διατυπώνουν οι επιχειρήσεις ως οικονομικοί οργανισμοί  για να το καταστήσουν σαφές στο κοινό  και  με οδηγό αυτό  να καθορίσουν τον σκοπό της ύπαρξής τους  και της αποστολής τους .

Όραμα είναι η μελλοντική εικόνα που θέλουμε να διαμορφώσουμε  για έναν  οργανισμό  σύμφωνα με τις επιθυμίες μας  και τις φιλοδοξίες  μας  . Είναι η ενσάρκωση των ελπίδων και των επιθυμιών μας,   σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που είναι κοινό για όλους για την επίτευξη  και  διαμόρφωση  της μελλοντικής εικόνας που ορίσαμε  .   

Η καθορισμός  και η διατύπωση ενός οράματος  είναι πολύ σημαντικός  αλλά και αναγκαίος σε έναν οργανισμό,  επειδή διαδίδει ένα ξεκάθαρο μήνυμα   στο σύνολο του κοινού  και δημιουργεί  ένα μοναδικό  εργαλείο  για την επίτευξη  των στόχων του .

Οι βασικότεροι λόγοι  της  ύπαρξης   οράματος   που δημιουργούν πλεονεκτήματα  στον οργανισμό είναι  

Η αίσθηση τη ενότητας  

Με την διατύπωση  ενός σαφούς οράματος   μέσα στην  λειτουργία   του οργανισμού,  διαμορφώνεται ένα κοινό  πλαίσιο,  που αναδεικνύει το κοινό συμφέρον για  το σύνολο των συμμετεχόντων  και η αίσθηση συμμετοχής όλων στο πλαίσιο αυτό . Έτσι όλοι  συντονισμένα  λειτουργούν και πράττουν  με μοναδικό γνώμονα της επίτευξης του κοινού σκοπού .

Η έμπνευση των μελών

Η ύπαρξη ενός ισχυρού και ξεκάθαρου οράματος  λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη  και παρακινεί  το σύνολο των μελών μέσα στον οργανισμό  χαρίζοντας τους ενθουσιασμό και ενεργητικότητα,  δημιουργική ενέργεια και προσήλωση στην επίτευξη  των στόχων και των αλλαγών.

Ο ορισμός στόχων

Η διατύπωση του οράματος κάνει πιο καθαρό τον καθορισμό στόχων, βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει την αποτελεσματική οργάνωση και τον προγραμματισμό δράσεων .   

Όλα αυτά όμως ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις ?  Φυσικά και όχι  !   Τα παραπάνω   ισχύουν και ατομικά  αλλά κυρίως αφορούν σε κάθε οργανισμό. Οικονομικό, αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και εννοείται και πολιτικό !  

Αφορμή λοιπόν για την αναφορά μου  στο όραμα και συγκεκριμένα, στο όραμα στην τοπική αυτοδιοίκηση  υπήρξε  η συναναστροφή μου το τελευταίο διάστημα με  πολλούς συμπολίτες μου που εντελώς αυθόρμητα  έθεταν τον προβληματισμό    …..    “ Πιο   να είναι το όραμα του Δήμου Σιντικής “  . Μάλιστα το ερώτημα αυτό τέθηκε μερικές φορές και από τοπικούς παράγοντες  – συμβούλους τοπικών κοινοτήτων και δημοτικούς συμβούλους !    Όταν αντέστρεφα το ερώτημα και έπρεπε να λάβω κι εγώ μια απάντηση  από αυτούς,  συνήθως εισέπραττα αυτό που  ίσως αποτελούσε το προσωπικό όραμα του καθενός είτε για το χωριό του είτε  τον εαυτό του  !  

Σε καμία μα καμία περίπτωση  το όραμα του καθενός δεν ταυτίζονταν με το όραμα κάποιου άλλου και κυρίως σε καμία περίπτωση κανένας δεν διατύπωσε   ξεκάθαρα και απλά το όραμα του Δήμου μας και εν τέλη της δημοτικής αρχής !!! Συμπερασματικά είναι σαφές και ολοφάνερο ότι η παρούσα δημοτική αρχή,  δεν διατύπωσε  ΠΟΤΕ  ένα  όραμα  με τα χαρακτηριστικά όπως αυτά προαναφέρθηκαν,  έτσι ώστε να ενσαρκώνεται και να συνοψίζεται η κοινή σκέψη,  επιθυμία,  ελπίδα και φιλοδοξία των ασκούντων την εξουσία αλλά και των δημοτών !!!

Δυστυχώς αυτό είναι το λιγότερο !!!   Κοινή πεποίθηση των δημοτών μας που  ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι τελικά υπάρχει κάποιο   ΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟ ΟΡΑΜΑ  .  Η  αδυναμία σύνθεσης ΔΣ στο βασικότερο νομικό πρόσωπο,  οι επανειλημμένες παραιτήσεις διορισμένων μελών σε ΔΣ και μάλιστα σε χρόνο  αστραπή,  αλλά και η απεγνωσμένη αναζήτηση   θέσεων προς  “αποκατάσταση ” ( από μερικούς ελάχιστους ευτυχώς)  ,  συμβάλλουν ισχυρά σε αυτήν την πεποίθηση  !!!

Τελικά το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής είναι

                Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ  !!!!

Προφανώς είναι λυπηρό και δυσοίωνο να επικρατεί αυτή η άποψη στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας ,  όμως είναι ακόμη πιο λυπηρό από τους ίδιους αυτούς δημότες να διατυπώνεται η άποψη,  αντί αυτό είναι το πιο ισχυρό χαρτί της δημοτικής αρχής  δηλαδή  η επιτυχημένη νομή της εξουσίας !!!

Σε αυτή και απέναντι  την καταθλιπτική εικόνα,  καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ  αντάξιο των προσδοκιών των δημοτών μας,  που να τους εκφράζει στο σύνολό του σε κάθε άκρη και κάθε χωριό του δήμου μας .

Απέναντι σε αυτήν την νεφελώδη και γκρίζα εικόνα καταθέτω την δική μου πρόταση ως  “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”   στην διαμόρφωση  ενός κοινού οράματος. Ενός οράματος   που θα μπορεί να ενσαρκώνει τις ελπίδες και τις επιθυμίες όλων των δημοτών μας, με την βεβαιότητα  ότι θα λειτουργήσει δημιουργικά και προσθετικά προς την επίτευξη των στόχων των δημοτών μας !

Όραμα μου είναι η δημιουργία  ενός οικονομικού  περιβάλλοντος, που με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την εκμετάλλευση προγραμμάτων,  θα συμβάλλω αποφασιστικά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών,  ,  με  την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών, έτσι που να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες για κοινωνική συνοχή.

Αποστολή για την επίτευξη του οράματος  όπως παραπάνω διατυπώθηκε  αποτελεί

ü Η διαμόρφωση υποδομών στον βασικό πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας του δήμου δηλαδή την κτηνοτροφία και την γεωργία έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής  και αύξηση της κερδοφορίας, μέσα από την βελτίωση της παροχής ύδρευσης , άρδευσης,  οδοποιίας και  παροχής ηλεκτρικού .

ü Η ουσιαστική συμβολή στην ανάγκη των επαγγελματιών του τουρισμού για προβολή,  οργάνωση και συνεργασία όπου  οι ίδιοι θα καθορίσουν  τις απαιτούμενες δράσεις  ως γνώστες του αντικειμένου τους  και άμεσα επηρεαζόμενοι  .

ü Η συμπαράσταση σε νέα ζευγάρια,  σε νέους επαγγελματίες  σε νέες μητέρες  με μείωση των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης  ως ελάχιστο δείγμα  στο ξεκίνημα της  νέας πραγματικότητας .

ü Η διάχυση  της πληροφόρησης  για ανοικτά προγράμματα,  για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, για κάθε δημότη που ενδιαφέρεται να  «επιχειρήσει»  σε κάθε οικονομική δραστηριότητα στα όρια του δήμου.

ü Η πρόσβαση και συμμετοχή κάθε δημότη σε πολιτιστικές,  αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες  και η ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής .

ü Η εκμετάλλευση  προγραμμάτων   και χρηματοδοτήσεων στοχευόμενα  και ιεραρχημένα προς την κατεύθυνση της αποστολής .

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση ενός οράματος  πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από την ύπαρξη  αξιών που  θα αναγνωρίζουν   την προσφορά των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα . Η διαφάνεια,  ο σεβασμός στον άνθρωπο και η ίση μεταχείριση των πολιτών αποτελούν αδιαμφισβήτητα  τις  αναγκαίες  βασικές  αξίες  .

Η επίτευξη όμως ενός οράματος δεν είναι μια απλή καταγραφή σε ένα κομμάτι χαρτί  . Δεν εξαντλείται καν, ακόμα και όταν  το γνωρίζει κανείς “απ έξω κι ανακατωτά”,   το έχει εμπεδώσει και το έχει αποδεχθεί . Για τον λόγο αυτό και προς κατανόηση της δύναμης του οράματος κλείνω  με μια φράση  του Nelson Mantela  που αποτύπωσε  τέλεια την αξία του οράματος   

« Όραμα χωρίς δράση είναι απλά ένα όνειρο,

          Δράση χωρίς όραμα είναι χάσιμο χρόνου,

                 Όραμα και Δράση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.»

                   Αβράμης Σωτήρης

Οικονομολόγος (MSc) – φοροτεχνικός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *