«Θύελλα» αντιδράσεων για τη λειτουργία λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά- Ανακοινώσεις φορέων- Αύριο η συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σιντικής

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είδηση για τη δημιουργία λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά, στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Αχλαδοχωρίου και μάλιστα εντός προστατευόμενης περιοχής «Natura 2000».

 

Το Σάββατο, ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Αχλαδοχωρίου αποφάσισε αρνητικά στη δημιουργία λατομείου γρανίτη, στην περιοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Το θέμα ανέδειξε το Infonews24, στις 30 Ιουλίου.

 

Εντωμεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 5 Αυγούστου οι κάτοικοι των χωριών Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωρίου, Καπνοφύτου και Φαιάς Πέτρας μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο Σιδηροκάστρου προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους και να βροντοφωνάξουν «Όχι στη δημιουργία λατομείου στην περιοχή του Λαϊλιά».

 

Μάλιστα, αύριο, ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης, για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τις τελευταίες ώρες, πολλοί φορείς εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, στο ενδεχόμενο λειτουργίας του λατομείου.

 

Ανακοίνωση «Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση»

 

«Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, ως μοναδικός φορέας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη δράσεων που σχετίζονται με τον εναλλακτικό τουρισμό στο βόρειο τμήμα των Σερρών, δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο λειτουργίας Λατομείου Γρανίτη στη θέση «Χέρσο» του Λαϊλιά και εντός προστατευόμενης περιοχής «ΝATURA 2000».

Πιστεύουμε πως ολόκληρη η περιοχή που καλύπτει το Β.Α. άκρο του δήμου Σιντικής, μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, μ’ απόλυτο σεβασμό στο οικο-σύστημα που το περιβάλλει, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Πρόκειται για μια περιοχή που μπορούν ν’ αναπτυχθούν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (περιπατητικός, ορειβατικός, φυσιολατρικός, ιστορικός κ.α), εφόσον Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, δείξουν ενδιαφέρον.

Μας προβληματίζει επίσης το γεγονός, πως εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ, σκοπεύουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές πολύ πιο ανατολικά από τις συγκεκριμένες θέσεις στο όρος Άγκιστρο, σε περιοχές με οχυρώσεις της «Γραμμής Μεταξά» που πρέπει να προστατευτούν και ν’ αναδειχθούν ως κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Τα μέλη και οι φίλοι της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, είμαστε δίπλα στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας των χωριών Αχλαδοχωρίου, Καπνοφύτου και Καρυδοχωρίου, ώστε να μη προχωρήσει το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή, που δεν έχει καμία απολύτως αναπτυξιακή χροιά και καταστρέφει ανεπανόρθωτα, μέρος του εμβληματικού Λαϊλιά».

 

Ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου & Περιφέρειας

 

«Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου & Περιφέρειας, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε απόφαση λειτουργίας λατομείου, στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Λαϊλιά. Θα είμαστε δίπλα στους κατοίκους της περιοχής και θα προβούμε σε κάθε δυνατή ενέργεια, ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή :  infonews24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *