Απάντηση Φ. Δομουχτσίδη σε Ολ. Φυταγκουρίδου για την αξιοποιηση του Κάστρου του Σιδηροκάστρου

Σύμφωνα με την  Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/Φ18/68159/3413/4-12-1979 – ΦΕΚ 93/Β/31-1-1980, ¨Περί κηρύξεως αρχαιολογικών χώρων Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών¨ κηρύχθηκε στο Σιδηρόκαστρο σαν αρχαιολογικός χώρος …¨το Βυζαντινό Κάστρο και λόφος με

λαξευτούς Μακεδονικούς τάφους¨. Στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους ισχύει ειδικό καθεστώς προστασίας, με βάση το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη για οποιαδήποτε δράση είναι η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων.

Στην περιοχή μετά από δική μας παρακίνηση πραγματοποίησαν αυτοψία δυο διακεκριμένοι μελετητές, μετά από επικοινωνία και συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών.

•           Η κυρία Δήμητρα Γουργιώτη – Αρχιτέκτων, υπεύθυνη της αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες

•           Ο κύριος Γεώργιος Εφραιμίδης – Αρχιτέκτων, ο οποίος απασχολήθηκε στην αναστήλωση του Κάστρου της πόλης της Καβάλας.

•           Κάποια γραφεία τοπογραφικά για την ψηφιακή αποτύπωση του κάστρου.

Η μελέτη θα αφορά τη Συντήρηση, Αναστήλωση και Ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου –  Διασύνδεση με το κέντρο του Σιδηροκάστρου.

Οι εν λόγω μελέτες είναι εξειδικευμένες και ιδιαίτερα δαπανηρές. Βέβαια χωρίς μελέτες έργο δεν μπορεί να υπάρξει. Η αρχαιολογική υπηρεσία εάν και επιθυμεί, δεν έχει τη δυνατότητα αυτό το διάστημα να τις εκπονήσει ή να χρηματοδοτήσει την εκπόνησή τους. Ο δε Δήμος λόγω αναρμοδιότητας δεν μπορεί με νόμιμα μέσα να αναθέσει και να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες. Για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν άλλοι έμμεσοι τρόποι.

Κατατέθηκε στην ειδική φόρμα του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος αίτημα χρηματοδότησης των Μελετών και υποβολή τους στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ακόμη γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν μέσω χορηγιών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε με την παρούσα τις κυρίες Κ. Περιστέρη και Δ. Μαλαμίδου καθώς και την μηχανικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Θ. Κουκουβέτσιου για την άψογη συνεργασία αυτά τα χρόνια και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους. Οι ίδιες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει στο κάστρο μας.

Τελειώνοντας εάν και νομίζω ότι αυτά τα θέματα δεν άπτονται της προεκλογικής περιόδου και της ευκολίας που όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα ¨λύνονται¨ δια μαγείας ειδικά 2-3 μήνες πριν τις εκλογές, θα θέλαμε να θέσουμε δύο ερωτήματα στην κυρία Φυταγκουρίδου. Ως ενεργό πολίτη, ως βασικό στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, καθώς και επί 5 χρόνια ως δημοτική σύμβουλο.

Ποιες ήταν οι ενέργειες της ή των παρατάξεων που εκπροσωπούσε για ένα τόσο πραγματικά σημαντικό ζήτημα όπως αυτό του Βυζαντινού Κάστρου;  

Επίσης σε ποια έκθεση μοίρασαν από το 2011 έως το 2014 μόνο έστω φυλλάδια για την προώθηση του Δήμου Σιντικής συνολικά, αλλά και των ιδιωτών απ΄ την περιοχή που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προωθήσουν μέσω του Δήμου τις επιχειρήσεις τους;  Εμείς κάναμε τουλάχιστον, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, έστω αυτό το ελάχιστο. Κάναμε πολλά περισσότερα βέβαια, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ένα νέο διαφορετικό μέλλον….. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το παρελθόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *