Δέος και συγκίνηση: Χιλιάδες κόσμου στην αναβίωση της μάχης των οχυρών στο Ρούπελ

 

Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε με δέος και συγκίνηση τη μάχη των οχυρών στο Ρούπελ, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχές του τόπου.

 

 

Πριν από 81 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναγκάζοντάς τους να τροποποιήσουν άρδην τ’ αρχικά τους σχέδια και να καταλάβουν τελικά τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας.

 

 

Στη διάρκεια της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/4/1941) οι άνδρες του θρυλικού Ρούπελ επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού, που τους απέδωσε τιμές.

 

 

Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π. ήταν η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος Άνχη Γεώργιου Δουράτσου : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση. Η απάντηση αυτή έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι και τις μέρες μας.

 

 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Ρούπελ ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, αναπαρέστησαν τη λυσσαλέα προσπάθεια του εχθρού να καταλάβει το οχυρό – σύμβολο, μαζί με ξεχωριστές στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της φημισμένης «Γραμμής Μεταξά» στα βόρεια σύνορα της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : infonews24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *