ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Π. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟ

Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 στον Σχιστόλιθο του Δήμου Σιντικής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Ήρωα Διδασκάλου Εφέδρου Αεροπόρου Ματθαίου Π.Τσολακίδη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ.Μακάριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και αναδεικνύουν τον τόπο τους με την προσφορά τους και τις θυσίες τους, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και με τον Ήρωα Ματθαίο Π. Τσολακίδη.

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδηςτόνισε ότι ο Δήμος Σιντικής έχει βγάλει δύο «γεράκια», δύο ήρωες: Τον Γεώργιο Μόκκα, το όνομα του οποίου φέρει το αεροδρόμιο Χορτερού και τον Ματθαίο Π. Τσολακίδη, ο οποίος τιμήθηκε σήμερα. «Υπήρχαν 30 ατίμητοι ήρωες. Πλέον είναι είκοσι εννέα (29). Ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης σήμερα έλαβε τη θέση και την τιμή που του αρμόζει», σημείωσε ο κ.Δομουχτσίδης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια του Ήρωα και στην αείμνηστη σύζυγό του Μαρία Γρεασίδη, που ήταν το στήριγμά του. «Μία οικογένεια αδάμαστη, που έδωσε τη ζωή της για να είμαστε εμείς ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη από τον Δήμαρχο Σιντικής, την κόρη του Ήρωα, Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου και τον ανιψιό του Ήρωα, Ιατρό Πρόδρομο Τσολακίδη και η επίδοση της ελληνικής σημαίας στην κα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου από τον κ.Δομουχτσίδη.

Στη συνέχεια, ο Σμήναρχος (Ι) Παντελής Βαλασιάδης, αφού ανέγνωσε τη διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον Υποσμηναγό (Ι) Ραφαήλ Βογιατζή απένειμαν το Αναμνηστικό Μετάλλιο της εκστρατείας πολέμου της περιόδου 1940-41 στον Έφεδρο Ανθυποσμηναγό Ιπτάμενο Βομβαρδιστή Πολυβολητή Ματθαίο Π.Τσολακίδη, το οποίο παρέλαβε η κόρη του Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, προς τιμήν του Ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη, υπερίπταντο αεροπλάνα της Αερολέσχης Σερρών με Σιδηροκαστρινούς πιλότους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Σιντικής παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής έδωσαν το παρόν, επίσης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Χρήστος Σγουρομάλλης, οι Αντιδήμαρχοι Γιώτης Σαββίδης και Γεώργιος Τσίντσιος, η Πρόεδρος Σιδηροκάστρου Αθανασία Αγγελίδου, αιρετοί, συγγενείς του ήρωα, εκπρόσωποι συνδέσμων της Αεροπορίας και του Πεζικού από διάφορες περιοχές της χώρας και πλήθος κόσμου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *