Κλειδί: Από κλειστή δομή μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής- Άγνωστο το μέλλον για τις εγκαταστάσεις που κόστισαν 2,98 εκατ. €

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας- Ζωή Χειμωνίδου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ροές προσφύγων από την περιοχή, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά και το καθεστώς λειτουργίας της δομής στο Κλειδί Σιντικής.

 

Οι μετανάστες που έμεναν εκεί μέχρι πριν από μερικές ημέρες, απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε δομές γειτονικών νομών, προκειμένου να μετατραπεί η δομή σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων από την Ουκρανία, καθώς- όπως εξήγησε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά την επίσκεψη του στην περιοχή: «Λόγω της εγγύτητας με τον Προμαχώνα κρίναμε ότι εκεί πρέπει να είναι η πρώτη υποδοχή, πρέπει να είναι οι πρώτες μέρες μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να πατήσουν στα πόδια τους, να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες κι από εκεί και πέρα όσοι θέλουν φιλοξενία να μεταφερθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ή και σε όλη τη χώρα σε δομές που ήδη υπάρχουν ή που θα ανοίξουν αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και γι’ αυτό η Σιντική παίζει αυτό το ρόλο».

 

Η δομή λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και πρόκειται για ένα έργο, που- σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου- κόστισε 2.983.082 ευρώ συν ΦΠΑ. Είναι ένα έργο, που έχει πάρει όμως, τουλάχιστον πέντε παρατάσεις για την περάτωσή του, με την πιο πρόσφατη να έχει δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με νέα ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2022. Θα είναι άραγε και η τελευταία παράταση; Οψόμεθα!

 

Ένα έργο που κόστισε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ και μόλις δύο χρόνια μετά τη λειτουργία του, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η χρήση του εφόσον λήξει η πόλεμος στην Ουκρανία ή σταματήσουν κάποια στιγμή οι ροές από εκεί προς τη χώρα μας.

 

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, η δομή σήμερα λειτουργεί ως χώρος καλωσορίσματος, τόνισε κατηγορηματικά πως δεν θα φιλοξενήσει μεν μετανάστες στο μέλλον, αλλά πως θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.

 

«Ειδικότερα αυτή η δομή έχει μια ιδιαίτερη κατασκευή που μπορεί να εξυπηρετήσει πάρα πολλές κρίσεις έως και ειδικές κρίσεις. Θα παραμείνει το προσωπικό αυτή τη στιγμή για ασφάλεια, θα την συντηρούν. Ήταν κλειστή δομή, αλλά αυτό πλέον αλλάζει και θα είναι χώρος καλωσορίσματος με τις υποδομές που υπάρχουν. Θα συντηρείται και θα παραμένει εφεδρική» ανέφερε ο Δήμαρχος Σιντικής.

 

Όλοι προς το παρόν είναι στα «σκοτάδια» σχετικά με το μέλλον της συγκεκριμένης δομής και πως αυτή θα αξιοποιηθεί μελλοντικά. Θα καταντήσει ένα «σκονισμένο απομεινάρι» μιας εποχής δύσκολης για τη χώρα μας, καθώς ήταν ή είναι στο επίκεντρο μιας μεταναστευτικής κρίσης, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση «πιάστηκε» απροετοίμαστη; Θα είναι ένα «αξιοθέατο» και «κομμάτι» της ιστορίας; Θα αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο, ώστε να έχει συνέχεια και μέλλον; Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *