Συνάντηση Μηταράκη & Μακάριου- Ο ρόλος της δομής στο Κλειδί και πόσοι Ουκρανοί θα φιλοξενηθούν στη δομή των Σερρών

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

 

Με τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος αρχικά τον ευχαρίστησε για όλη τη βοήθεια και τη στήριξη που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στην αποστολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

«Αντιλαμβάνεστε αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια διαφορετική φάση του προσφυγικού, καθώς οι Ουκρανοί εκτοπισμένοι αποτελούν έναν πληθυσμό, ο οποίος έρχεται προς τη χώρα μας. Η χώρα μας έχει ανοίξει μια αγκαλιά για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους από τη Ρωσική εισβολή» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

 

Ο ρόλος της δομής στο Κλειδί

 

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης, η δομή στο Κλειδί Σιντικής, πλέον, έχει έναν διαφορετικό ρόλο υποδοχής των ανθρώπων που έρχονται από την Ουκρανία. Αποτελεί ένα πρώτο «σπίτι», για τις πρώτες μέρες που βρίσκονται στην Ελλάδα, πριν μεταφερθούν σε άλλες δομές όσοι χρειάζονται ή μεταφερθούν στις πόλεις όσοι δεν χρειάζονται στέγαση για να παραμείνουν για 12 μήνες στη χώρα μας, καθώς εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και προσφέρονται 12μηνη παραμονή, άδεια εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανθρώπους από την Ουκρανία.

 

«Λόγω της εγγύτητας με τον Προμαχώνα κρίναμε ότι εκεί πρέπει να είναι η πρώτη υποδοχή, πρέπει να είναι οι πρώτες μέρες μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να πατήσουν στα πόδια τους, να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες κι από εκεί και πέρα όσοι θέλουν φιλοξενία να μεταφερθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ή και σε όλη τη χώρα σε δομές που ήδη υπάρχουν ή που θα ανοίξουν αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και γι’ αυτό η Σιντική παίζει αυτό το ρόλο» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

 

Σε ετοιμότητα η δομή των Σερρών

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, στη δομή των Σερρών έχουν ήδη δημιουργηθεί 800 θέσεις φιλοξενίας, για να καλυφθεί η πιο μακροχρόνια παραμονή. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως εάν έρθουν Ουκρανοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πολωνία, το πιθανότερο είναι να πάνε σε πρώτη φάση στις Σέρρες.

«Θέλω να ελπίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν με την ελπίδα να γυρίσουν στα σπίτια τους, αλλά για όσο χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα, η χώρα μας θα είναι φιλόξενη» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

 

Συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης εξήρε τη στάση της Ελληνικής Εκκλησίας και τόνισε τη συνεργασία που υπάρχει:

«Αν χρειαστούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας σε όλη τη χώρα θα συνεργαστούμε με την Εκκλησίας της Ελλάδος, τις κατά τόπους Μητροπόλεις, αλλά και με άλλους οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν. Ο στόχος είναι να παράσχουμε την απαραίτητη φιλοξενία».

 

Αίτημα για επιπλέον οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Η Ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθούν επιπλέον κονδύλια, για να καλυφθούν τα έξοδα αυτών των ανθρώπων, γι’ αυτό το διάστημα, με τον κ. Μηταράκη να προσθέτει:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Το σημαντικό είναι ότι 15.000 θέσεις φιλοξενίας είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες και όσες χρειαστεί να δημιουργηθούν. Απαραίτητο είναι όπως είπα πριν, να υπάρξει χρηματοδότηση αν χρειαστούμε επιπλέον θέσεις».

 

Διμερή συνεργασία με την Ελλάδα ζητά η Πολωνία

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου ανέφερε πως η Πολωνία έχει ήδη ζητήσει να υπάρξει μια διμερής συνεργασία και πως η Ελλάδα προσφέρθηκε να στείλει έναν αριθμό αεροσκαφών, για τη μεταφορά Ουκρανών στη χώρα μας:

«Ακόμη δεν έχουμε οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες. Συνολικά δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία. Είναι ένας τεράστιος αριθμός, αλλά δεν είναι και ο τελικός αριθμός. Κάθε μέρα υπάρχουν ροές προς την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία».

 

Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών

 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως ασυνόδευτα παιδιά μέχρι στιγμής δεν έχουμε στη χώρα μας, αλλά πρόσθεσε πως ίναι αδύνατο να κάνει κανείς πρόβλεψη για το πόσοι θα έρθουν στην Ελλάδα και πόσο καιρό θα μείνουν στην Ελλάδα.

 

Το υπουργείο παιδείας θα αρχίσει και ειδικές τάξεις για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ελληνικά. Όσα παιδιά γνωρίζουν ελληνικά, δηλαδή όσα είναι ελληνικής καταγωγής, θα μπορέσουν να μπουν στα σχολεία.

 

«Αυτό το βλέπω να εφαρμοσθεί από το Σεπτέμβριο, καθώς ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, κατά πόσο θα μείνουν τελικά στη χώρα μας, κατά πόσο δεν γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει ορατότητα τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες κι αυτοί οι άνθρωποι σε πρώτη φάση έχουν την αγωνία των δικών τους που βρίσκονται πίσω στην Ουκρανία, έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η διατροφή αυτών των ανθρώπων. Η Ουκρανία είναι μία χώρα που συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τέσσερα κράτη- μέλη. Είναι αναφαίρετη υποχρέωσή μας από τη Συνθήκη της Γενεύης να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να ανοίξουμε και τα σπίτια μας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήθελαν να φύγουν από τον τόπο τους, ζούσαν με ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά δυστυχώς από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσική εισβολή άλλαξε τα δεδομένα» δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *