Ν. Μηταράκης από τον Προμαχώνα: «Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η έκδοση αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

 

Από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει και η έκδοση των αδειών παραμονής στους 7.500 Ουκρανούς που έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες, με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα, στον Προμαχώνα.

 

«Είναι σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητα και την ανθρωπιά της. Έχουμε συνεννοηθεί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουμε εκεί όπου υπάρχουν πολύ αυξημένες ροές και θα δούμε πως τις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση ακόμη είναι πάρα πολύ ‘ρευστή’ και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος από την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, η χώρα μας έχει συνολικά 60.000 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας. Οι 30.000 ήδη χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που έφτασαν από τη μεταναστευτική κρίση τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν 30.000 διαθέσιμες κλίνες.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν αυξημένες ανάγκες είναι συγκινητική η προσφορά από ιδιώτες, την εκκλησία, ξενοδόχους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα, αν χρειαστεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, όπως έγινε στη χώρα μας και στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων έρχονται στην Ελλάδα διαμένουν σε ομοεθνείς τους, σε συγγενείς τους, σε φίλους τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι μακροπρόθεσμα, αν χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα για 12 μήνες, αυτό δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος φιλοξενίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *