“ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ”. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία

 Η συγκίνηση θα περισσέψει και φέτος στις 12 και 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες και στο κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης Β’  Π.Π  στην Ελλάδα, “ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ”  (www.roupel1941.gr), που διοργανώνουν ο δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι  η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη  του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών,  εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, την Κυριακή 3/5/2018 στις 11:00 π.μ., οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων  να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του. Θ΄ ακούσουν το περήφανο “ΟΧΙ” του διοικητή  Δουράτσου και θα συγκινηθούν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι. 

Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.

 

Στη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα,  ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β΄ Π.Π., και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ. Συγκεκριμένα :

 

•           ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α.) σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου <<ΣΤΕΝΩΠΟΣ>>.

•           ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’ Π.Π. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης <<Kampfgruppe «Süden» – Hellenic Reenactment Group>>, <<Club for Military Historical Reconstruction “Brothers in Arms”>>και <<Asociația Deutsches Freikorps>>

•           ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1960 – 1970 και έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων  από το, Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).

•           ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής του, που σχετίζεται με τη «Μάχη των Οχυρών».

•           ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης,  που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»  (2018)

•           ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ. Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (1941), από το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.

•           ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ ΜΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ :  Το «Σπίτι της Σκιάς» του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη)  παρουσιάζει το γλυπτό «Πνεύμα Οχυρό».

•           ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.

•           ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.

•           «ΟΧΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία Αratos Group)

•           ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1941  Πως κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.

•           ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΣΚΙΤΣΑ. Πως είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας, στη διάρκεια του Β΄Π.Π.

•           ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.

•           METAXAS LINE INFOGRAPHICS. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.

Επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12/5/2018  στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου <<Ρετρό Παρέλαση>> με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες κ.α. Θα ακολουθήσει στις 20:00  στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, η καθιερωμένη <<Xοροεσπερίδα 1940s>>  με τραγούδια, χορούς  και dress code εποχής. 

 

Xορηγοί : “ΜYTILINEOS – ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ”, “ΠΑΥΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ”, Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Σερρών, Ιαματικές Πηγές Σιδηροκάστρου

Με την υποστήριξη :  UNESCO Σερρών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  Αερολέσχη Σερρών, ΚΤΕΛ Σερρών, ΣΙΣΟ, Εξόρυξη  Α.Ε, ΣΕΑΝ Σερρών, Aratos Group, Khaki Depot, <<Kampfgruppe «Süden»>>, <<Brothers in Arms”>>, <<Asociația Deutsches Freikorps>>, Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών, Shadow – To σπίτι της Σκιάς,  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο  Τσαρτσίδη, Skydive Thessaloniki, Eκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ, ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Μεθοριακός Σταθμός, Κλασσικοί Ποδηλάτες.

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ3, 4E ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, protothema.gr, ΕΡΑ Σερρών, MAXEΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, fortification.gr, defenceline.gr,  Στρατιωτικά Θέματα – Επ ώμου, ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση, ΕΠΙΛΟΓΕΣ, greekreporter.gr, ΕΝΑ Channel, Αtlas TV, EΓΝΑΤΙΑ Τηλεόραση, Star Βορείου Ελλάδας, Ράδιο Σιντική, Meta, seleo.gr, Kαθημερινός Παρατηρητής, Η Πρόοδος, Θάρρος της Σιντικής, STV, serreslife.gr, fonh.gr, serreaikanea.gr, infonews24.gr, myselvi.gr, Κάστρο της Σιντικής, Ψίθυροι της Σιντικής.

 

Τρέιλερ εκδήλωσης

https://www.youtube.com/watch?v=8JTmv_6kxLM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *