Σιδηρόκαστρο : Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών


 που διοργάνωσε το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών χορών “ο ΠΥΡΡΟΣ”, το οποίο έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο «Πηγή» στα Λουτρά Σιδηροκάστρου το τριήμερο 15-16-17 Νοεμβρίου 2019.

Ως πρόεδρος και εκ μέρους του Δ.Σ, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς:
• Τους συνέδρους συνολικά αλλά και έναν-έναν ξεχωριστά, διότι μας εμπιστεύθηκαν, αψηφώντας την μακρινή απόσταση-διαφορετική για τον καθένα-ταξίδεψαν από:(Βέλγιο, Λονδίνο, Γιάννενα, Αθήνα, Λευκάδα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα) και συμμετείχαν τελικά με ενδιαφέρον και προσήλωση τόσο στα μαθήματα του σεμιναρίου όσο και στο γλέντι του Σαββάτου συγχορεύοντας όλοι μαζί στο μεγάλο κύκλο του χορού!
• Τους εισηγητές, που με ιδιαίτερο σεβασμό στην παράδοση, παρουσίασαν τους χορούς και τα τραγούδια της περιοχής τους και συγκεκριμένα:
• Τον Γκίκα Δήμο με την εισήγηση και διδασκαλία των χορών της Θάσου, της Σαμοθράκης και των Σαρακατσάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης μας ταξίδεψε μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα.
• Τον Νικολαΐδη Κων/νο, που κι αυτός με τη σειρά του μας ταξίδεψε στον Πόντο, παρουσιάζοντας τους χορούς και τα τραγούδια του Κάρς.
• Τους Σινάπη Στέλιο και Μήτσκα Δημήτρη που συνέχισαν το ταξίδι μας στη Μακεδονία, με χορούς και τραγούδια της ορεινού όγκου αλλά και κάμπου του Ν. Πέλλας.
• Τον Βασίλη Τερζή που μας παρουσίασε τους ντόπιους χορούς με ζουρνάδες και νταούλια, της Σκοτούσσα Σερρών.
• Τέλος, τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου μας Αθανάσιο Κασελούρη για την χορευτική περιήγηση με το χορό «γκάιντα» στο νομό Σερρών αλλά και τη διαφορετικότητα του χορού από χωριό σε χωριό.

Μοναδική επιτυχία, σημείωσε και το γλέντι του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου στο οποίο οι παραδοσιακές μελωδίες των εξαίρετων οργανοπαιχτών και των τραγουδοποιών: Παναγιώτη Ελληνίδη, Σάκη Χατζηανδρέα, Σάκη Γιώργου, Τάσου Φουρλάκη, Κώστα Ξενίδη στα Ποντιακά και η ζυγιά με ζουρνάδες του Αριστείδη Δράμαλη, Ηλία Ματζίρη και Γιάννη Δράμαλη, μάγεψαν πραγματικά στην κυριολεξία με τις μελωδίες τους το κοινό.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά, τους πολιτιστικούς συλλόγους: Αμμουδιάς, γυναικών Προβατά, Νέου Σουλίου, Στρυμονικού, όμιλος Λαϊλιάς, βλάχων Σιδηροκάστρου, ΠΟΣΑΡ, Χριστός, χορευτικό Εργαστήρι «ο ΠΥΡΡΟΣ» καθώς και τους χορευτές τους-μέλη που συμμετείχαν και έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στο προαναφερόμενο γλέντι.
Να είστε όλοι καλά πάντα να ανταμώνουμε σε γλέντια και χαρές!

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *