Χαρωπό : Εγκαινιάστηκε η έκθεση παλαιάς φωτογραφίας

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση παλαιάς φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Χαρωπού.

Μια έκθεση που για τους κατοίκους της περιοχής αποτέλεσε αφορμή για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν και την ανθρωπογεωγραφία του χωριού, ενώ για τους επισκέπτες της έκθεσης φώτισε πτυχές από τη ζωή στην ύπαιθρο όπως ήταν αυτή πριν από πολλές δεκαετίες.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1960.

Φωτογραφίες οικογενειακές, προσωπικές, ανθρώπων που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων.

Πρόσωπα οικεία στους ανθρώπους της περιοχής, συνήθως ντυμένα επίσημα όπως επέβαλε τότε η σπάνια τελετουργία της φωτογράφησης, περιστοιχισμένα από συγγενείς και φίλους σε καθιερωμένες “παραδοσιακές” πόζες ή και σε πιο “φυσικές” στάσεις.

Πολλοί  αναγνώρισαν τους προγόνους τους. Πατεράδες, μανάδες, συγγενείς, γνωστούς και φίλους.  

Ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν στο Χαρωπό των περασμένων εποχών.

Η συγκίνηση όλων μας μεγάλη.

Οι οικογενειακές φωτογραφίες είναι σπάνιες και μοναδικές, βρέθηκαν στο κοινοτικό κατάστημα Χαρωπού καταχωνιασμένες σε ένα μικρό φάκελο, ταλαιπωρημένες  και πολύ μικρές σε μέγεθος. Με πολύ μεράκι και υπομονή, επεξεργάστηκαν ψηφιακά, αριθμήθηκαν και αποτυπώθηκαν σε ειδικές μακέτες σε μεγάλο μέγεθος. Υπάρχει στην έκθεση ξεχωριστή μακέτα με φωτογραφίες που αποτυπώνουν πρόσωπα, γεγονότα, τις κοινωνικές δραστηριότητες των Παλαιών Χαρωπιανών και προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Χαρωπού Νέμτσα Κωνσταντίνο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συνεισφορά  του να βρίσκονται οι φωτογραφίες στην μόνιμη έκθεση του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας.

Θωμάς Μελαδίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *